UNESCO – Kaosi urban dëmton botën e gjallë në Liqenin e Ohrit

Heqja e ndërtesave të paligjshme përgjatë brigjeve të Liqenit të Ohrit dhe në zonën e mbrojtur të qytetit, ndalimi i plotë i ndërtimit, harmonizimi i planeve urbanistike me Planin Botëror të Menaxhimit të Trashëgimisë Natyrore dhe Kulturore të Rajonit të Ohrit, mbrojtja e arkitekturës së qytetit të vjetër përreth pajisjeve, heqja e Pamjet e rëndësishme në qytet dhe koleksionistët diellorë nga shtëpitë në Qytetin e Vjetër janë vetëm disa nga vërejtjet e shënuara në Raportin e fundit të gjerë të UNESCO-s. Raporti mbi situatën me trashëgiminë e mbrojtur natyrore dhe kulturore të Rajonit të Ohrit u është dorëzuar institucioneve në vend dhe Komuna e Ohrit pritet ta marrë atë nesër.njofto sdk.mk

 

UNESCO po kërkon gjithashtu rindërtimin e shtegut për këmbësorë që lidh kanalin “Studenchishta” me “Gorica 1” sepse vlerësimi është se lidhjet natyrore midis liqenit dhe kënetës u ndërprenë, gjë që rrezikoi jetën e egër.

 

Sipas kryetarit të Ohrit, Konstantin Georgieski, problemi është kompleks dhe shumica e vërejtjeve kërkojnë shumë kohë për t’u hequr.

 

“Një pjesë e mirë e problemit është për shkak të mungesës së komunikimit të vendit gjatë vitit të kaluar me UNESCO dhe organet e tyre këshilluese. Tani qëndrimet që marrim janë mjaft të ngurta dhe të rrepta. “Diçka mund të arrihet, por diçka që nuk është kujdesur si duhet për shumë vite nuk mund të bëhet brenda natës,” tha Georgieski.

 

Rajoni i Ohrit si një destinacion tërheqës dhe unik turistik duhet të mbetet në Listën e Zonës së Mbrojtur, thonë ekspertët.

 

“Mbetja në listën e rajonit të Ohrit në listën e Trashëgimisë Botërore Natyrore dhe Kulturore është e një rëndësie të madhe sepse unë lidh të ardhmen, zhvillimin e Ohrit me turizmin, i cili ka të bëjë në mënyrë të padiskutueshme me ruajtjen e këtij statusi”, tha Andon Bojadzi nga Parku Kombëtar i Galicica.

 

Sipas ambientalistëve, gjithnjë e më shumë është e sigurt se Ohri do të jetë në listën e zonave të mbrojtura në rrezik, që nga ana tjetër do të nënkuptojë përdorimin e ndihmës, përvojës dhe mekanizmave të ekspertëve të UNESCO-s./ora24.tv