Analiza: Regjistrimi nën presionin politik !

MAQEDONI – Regjistrimi i fundit i popullsisë, familjeve dhe apartamenteve në vend u krye në 2002 të largët. Në atë kohë, 2,022,547 qytetarë dhe 564,296 familje ishin regjistruar në vend. Në faqen zyrtare të Zyrës Shtetërore të Statistikave, deri në fund të vitit 2019, thuhet se 2,076,255 qytetarë jetojnë në Maqedoni, që është gati 54,000 më shumë se në vitin 2002, shkruan portalb.mk

 

Por kjo shifër bazohet në metodën e “vlerësimit të popullsisë”. Në mes të këtij muaji, Ligji i ri mbi Regjistrimin pritet të kalojë filtrat parlamentarë, por tani për tani pa mbështetjen e opozitës VMRO-DPMNE.

 

Asnjë regjistrim – matjet statistikore, strategjitë dhe parashikimet nuk janë në diskutim

 

Ligji për Regjistrimin, i cili duhet të jetë baza për Metodologjinë për kryerjen e regjistrimit në Maqedoni, do të votohet në Parlament nën “flamurin Evropian”. Qeveria ka një pozicion përfundimtar – regjistrimi do të kryhet nga 1 deri në 21 Prill të këtij viti. Deri më tani, të gjitha afatet janë shkelur, zgjidhja ligjore supozohej të miratohej në tetor të vitit të kaluar, por nuk u arrit asnjë konsensus politik. Drejtori i Zyrës së Statistikave Apostol Simovski siguron se përgatitjet janë duke vazhduar, disa nga punët operacionale kanë përfunduar, por ka edhe çështje të hapura për të cilat ai beson se do të zgjidhen dhe se ky operacion statistikor do të jetë akoma i mundur.

 

“Fondet e buxhetit janë dhënë për këtë operacion. Të gjitha pajisjet u prokuruan, si dhe zgjidhja softuerike. Gjëja më e rëndësishme për ne është zbatimi në terren. Sa më i mirë të jetë trajnimi për ata që kryejnë regjistrimin, aq më i mirë është regjistrimi. Shpesh dëshirohet që faji të bjerë në politikë. Unë them që të gjithë kemi faj sepse i dhamë politikës një shans për të politizuar regjistrimin tonë dhe ta bëjmë atë të dështojë. “Unë mendoj se përkundër afateve të shkelura dhe politizimit, ne do të jemi në gjendje të kryejmë këtë operacion dhe” të lajmë “emrin e Zyrës së Statistikave,” tha Drejtori Simovski.

 

Ai shpjegon se Metodologjia për kryerjen e regjistrimit do të ketë kolonat për përkatësinë “etnike” dhe “fetare”, diçka që opozita akuzoi se Qeveria dëshiron ta harrojë. Ai gjithashtu shpjegon se ligji rregullon numrin e “qytetarëve” – ​​që është në përputhje me standardet evropiane.

 

Në fillim të vitit, Presidenti Stavo Pendarovski dhe Drejtori Simovski u takuan për një konsultë përfundimtare. Kreu i shtetit pret që një regjistrim të bëhet sipas standardeve të Eurostat. Sidoqoftë – problem mbetet mungesa e mbështetjes nga partia më e madhe e opozitës VMRO-DPMNE, e cila pohon se qeveria po përgatit terrenin për një “regjistrim të rremë”.

 

“Për çfarë lloj regjistrimi gjithëpërfshirës po flet Zaev në të cilin qeveria nuk pranoi asnjë ndryshim të opozitës. Illshtë iluzion të besohet se Gjermania, Skocia dhe Irlanda, të cilat shtynë regjistrimin për shkak të krizës së koronës, janë më pak të përgatitura sesa qeveria më e paaftë e Zoran Zaev. Kjo tregon qartë se Zaev është i gatshëm për një falsifikim të ri që nuk do të njihet nga VMRO-DPMNE, duke treguar qartë se nëse Zaev në mënyrë të njëanshme vazhdon ta shtyjë këtë falsifikim gjithçka që është në kompetencë dhe në dispozicion të VMRO-DPMNE do ta zhvlerësojë këtë regjistrimi i popullsisë, “tha partia e opozitës.

 

Sipas njoftimeve të fundit, blloku shqiptar i opozitës, Aleanca e Shqiptarëve dhe Alternativa do të mbështesin zgjidhjen ligjore.

 

“Regjistrimi duhet të kryhet sepse është një detyrim dhe sepse ne jemi i vetmi vend në Evropë që nuk kemi kryer regjistrim, së bashku me Somalinë dhe unë nuk e di se cilat vende të tjera. Ashtë turp pas 18 vitesh të bësh akoma një eksperiment nëse duhet të ketë një regjistrim në vend apo jo. “Regjistrimi nuk është për të renditur partitë politike ose politikanët në vend, por është për hir të qytetarëve,” tha kryeministri Zoran Zaev kohët e fundit.

 

Ekspertët paralajmërojnë se pa një regjistrim për gati dy dekada, matjet statistikore janë vënë në pikëpyetje në vend. Në mungesë të të dhënave zyrtare për popullsinë dhe familjet nuk mund të bëjnë analiza dhe parashikime të besueshme, për të ndërtuar strategji kombëtare në të gjithë sektorët, ekonominë, politikën sociale, bujqësinë. Përpjekja e fundit për të kryer një regjistrim është bërë në 2011.

 

SPO e atëhershme njoftoi një hetim në çështjen “Regjistrimi”, por në fund të vitit 2020 çështja u mbyll me shpjegimin se nuk ka prova të mjaftueshme për të ndjekur penalisht të dyshuarit Ali Ahmeti dhe Nikola Gruveski. Ligji i ri i Regjistrimit do të paraqitet në seancën plenare më 18 janar. Me Buxhetin e këtij viti, 4.3 milion euro janë siguruar për kryerjen e regjistrimit./ora24.tv