Andov: Anëtarësimi ekonomik në BE, pa fuqi politike, ide e degraduar

Ish-kryeparlamentari Stojan Andov konsideron se kjo ide është e papranushme për Maqedoninë dhe se ky është anëtarësim i degraduar në BE i vendeve aspirante.

Shkup – A u ofrohet vendeve të Ballkanit Perëndimor, përfshirë edhe Maqedoninë e Veriut, një zëvendësim për anëtarësimin e plotë në Bashkimin Evropian (BE) me pjesëmarrje ekonomike në union, pa një fuqi politike në krijimin e politikave evropiane? Kjo çështje u bë më aktuale në opinion gjatë kësaj periudhe, kur shumë media evropiane dhe rajonale raportuan se kishte një ofertë jozyrtare për vendet në rajon për të marrë pjesë ekonomikisht, jo politikisht, në BE, shkruan Zhurnal.mk

Shërbimi ballkanik i Al Jazeera informon se vendeve të Ballkanit do t’u ofrohet pjesëmarrje ekonomike në tregun evropian, pa u përfshirë politikisht. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAC), ndërkohë, shkruan në numrin e saj të fundit se është një çështje nëse ndonjë prej vendeve do të bashkohet me BE-në në dhjetë vitet e ardhshme, dhe deri atëherë është e nevojshme t’i lejoni ata të marrin pjesë në tregjet evropiane. Edhe “Deutsche Welle”, nga ana tjetër, informon se receta në këtë fushë, e cila diskutohet gjerësisht në Evropë, do të thotë që vendet e Ballkanit të anëtarësohen në Union ekonomikisht si anëtare të plota, por nuk marrin pjesë në politikë si vendet e tjera.

Ish-kryeparlamentari Stojan Andov konsideron se kjo ide është e papranushme për Maqedoninë dhe se ky është anëtarësim i degraduar në BE i vendeve aspirante. “Jo. Ky është anëtarësim i degraduar. Ajo është i ashtuquajturi union ekonomi, ku nuk vendos. Për momentin nuk duhet të merremi me këtë ide. Të njëjtën edhe Presidenti Pendarovski e ka hedhur poshtë si të papranueshme. Ky nuk është opsion për Maqedoninë e Veriut, për arsye se vendi ynë ka marrë ftesë për anëtarësim në Bashkimin Evropian (BE), dhe duhet të luftojmë për anëtarësimin e plotë, jo të mendojmë opsione. Pse për opsione? Nga do që të vjen kjo ide për Maqedoninë e Veriut është e papranueshme”, deklaroi  Andov. Por, shton se, lansimi i kësaj ideje, mund të jetë presion mbi bullgarinë në bisedimet me Maqedoninë e Veriut për kontestet historike. “Kjo është e pamundur dhe nuk do të ndodh”, nënvizon ai.

Ndërkohë, edhe nga Kabineti i Presidentit Stevo Pendarovski për kanë deklarauar se Republikës së Maqedonisë së Veriut i duhet anëtarësim i plotë në BE, dhe jo pjesëmarrje në forma alternative në bashkëpunim./ora24.tv/