Çfarë përmban aneksi me Bullgarinë ?

BULLGARI – Megjithëse nuk ka detaje se çfarë përmban saktësisht aneksi me 12 pika që Bullgaria i dorëzoi palës maqedonase, është e qartë se nuk ka asgjë të re në të që do të nënkuptonte zbutjen e pozicioneve bullgare në lidhje me rrugën e Maqedonisë drejt BE-së. Kjo është menjëherë e dukshme në deklaratën e Karakachanov në të cilën ai përsërit kushtet e vjetra të tilla si njohja e origjinës bullgare të gjuhës maqedonase, debatueshmëria e krijimit të kombit maqedonas, pastaj heqja dorë nga pretendimet e pretenduara territoriale, heqja dorë nga pretendimet historike, ndryshimi i sistemit arsimor, përfundimi e gjuhës së urrejtjes, heqja e monumenteve të Luftës së Dytë Botërore, etj. Transmeton slobodenpecat.mk

 

Këto janë tashmë shtatë nga 12 për të cilat po flet Karakachanov, kështu që bëhet fjalë për kërkesat e vjetra të bëra në një Shtojcë të re të Marrëveshjes.

 

Moreshtë më se e qartë se me këtë Shtojcë të Marrëveshjes 2017, Bullgaria po hakmerret vetëm diplomatikisht ndaj “Jo-letrës” që Maqedonia i dorëzoi Kryeministrit Borisov. Kështu që shkëmbimi i dokumenteve është vetëm një vazhdim i betejës diplomatike midis dy vendeve përpara bashkësisë ndërkombëtare para së cilës të dy palët dëshirojnë të paraqiten si bashkëpunues dhe të fitojnë sa më shumë pikë pozitive dhe të favorizojnë jo vetëm midis anëtarëve të BE por edhe përpara administratës së re të SHBA. .

 

Megjithëse Bullgaria është një anëtare e BE, ajo ka humbur diplomatikisht betejën me Maqedoninë. Ajo nuk ka mbështetjen e plotë të të gjitha vendeve të tjera të Bashkimit dhe për këtë arsye duhet të kërkojë mënyra për t’u pozicionuar më mirë gjatë presidencës Portugeze të Unionit, dhe madje edhe më shumë para asaj Sllovene, duke pasur parasysh se Sllovenia është një nga mentorët e parë të Maqedonisë në rrugë. drejt BE-së.

 

Bllokimi i miratimit të konkluzioneve të zgjerimit nga Gjermania, i porositur nga Bullgaria nga Republika Çeke, Sllovakia dhe Austria, e poshtëroi Bullgarinë, megjithëse e komplikoi të gjithë procesin e zgjerimit dhe në një farë mënyre e ngadalësoi atë, sepse do të ketë nevojë për një tekst të ri që do të pranuar nga të gjithë anëtarët e BE-së. Nuk do të jetë një proces i lehtë dhe i shpejtë, veçanërisht duke pasur parasysh që të paktën fillimisht zgjerimi nuk është një përparësi për Portugalinë.

Prandaj, deklarata e Karakachanov se “Maqedonia Veriore ka një shans për të marrë datën për negociata muajin tjetër ose edhe këtë janar nëse ata nënshkruajnë aneksin e Marrëveshjes” që ata propozojnë, është vetëm një vajtim i zbrazët për nevojat e brendshme.

 

Ajo që është e qartë është se Bullgaria dhe Aneksi po tërhiqen nga Marrëveshja e Fqinjësisë së Mirë, e cila është referuar para bashkësisë ndërkombëtare, dhe e cila insistohej me këmbëngulje nga Ministrja e Punëve të Jashtme të Bullgarisë, Ekaterina Zaharieva.

 

Mund të jetë më shumë një argument i diplomacisë maqedonase për forcimin e pozicioneve parimore të respektimit të marrëveshjes. Në fakt, pala maqedonase duhet të insistojë në zbatimin e plotë të Marrëveshjes 2017.

 

Por nëse kjo Shtojcë pranohet si një “Protokoll” siç besojnë disa ekspertë do të ratifikohet në Parlament, do të jetë një “legalizim” i ndryshimeve të njëanshme të paraqitura nga Bullgaria në tekstin e kornizës negociuese dhe kërkesat e tyre, të cilave Bullgaria do t’i referohet më vonë. si një akt ndërkombëtar i njohur nga pala maqedonase.

 

Tani për tani, nuk ka njoftime të tilla nga pala maqedonase, por opozita maqedonase paralajmëron paraprakisht se Aneksi ishte një shitje e interesave kombëtare maqedonase./ora24.tv