Cilës parti politike bullgare i konvenon qeveria aktuale maqedonase ?

ANALIZË – Është e papëlqyeshme dhe e hollë kur përfaqësuesit maqedonas në procesin e negociatave me Bullgarinë justifikojnë fyerjet, gënjeshtrat, gjuhën e urrejtjes dhe fjalimet e thjeshta të disa politikanëve bullgarë ndaj identitetit maqedonas, me tezën që ato ishin shprehur në periudhën parazgjedhore. Raporton slobodenpecat.mk

 

Nëse është një periudhë parazgjedhore, atëherë nuk ka asnjë logjikë në këtë moment për të negociuar me këtë set politik fare. Për më tepër, ato që thonë këta “politikanë bullgarë” gojarisht në media, ata i dërgojnë si një dokument zyrtar, për të cilin pala jonë pastaj konsultohet dhe rishikohet. Nashtë naive dhe infantile të mendosh se menjëherë pas zgjedhjeve të njëjtët njerëz nga kabineti i “mikut” Bojko Borisov do të ndryshojnë jo vetëm fjalorin, por edhe qëndrimin ndaj Maqedonisë, nëse ata qëndrojnë në pushtet. Edhe Karakachanov edhe Zaharieva e thonë këtë më haptas. Edhe ata bëjnë thirrje për “qetësimin” e emocioneve. Dhe do të ketë emocione për sa kohë që shkëmbehen në mënyrë aktive dokumente të ndryshme, në të cilat është shkruar gjithçka, dhe të cilat më pas komentohen publikisht.

Por është pikërisht kjo paparashikueshmëri elektorale që duhet të jetë e mjaftueshme diplomatikisht për të ngrirë negociatat me grupin ekzistues politik. Rezulton se qeveria në Shkup preferon fitoren e koalicionit aktual qeverisës në lagje.

Për kë zyrtarisht po “gëzon” Shkupin në garën zgjedhore në Bullgari, do të pyeten subjektet e tjera politike atje, të cilët aspirojnë të fitojnë pushtetin, por edhe në BE e cila vetë derdhi një ortek kritikash për mënyrën jodemokratike të qeverisjes, korrupsionit, krimit, ndikim në media!

 

Prandaj, është e kuptueshme që në mediat bullgare, tema e Maqedonisë është dominante në fushatën zgjedhore të përfaqësuesve politikë. Ajo që është edhe më e habitshme është se si Karakachanov po bën fushatë përmes mediave maqedonase! Gjithçka që ai thotë transmetohet këtu, dhe jo rrallë vetë mediat maqedonase mezi presin ta ftojnë për një deklaratë apo intervistë në të cilën ai në mënyrë më arrogante i fyen ata duke fyer popullin maqedonas, identitetin e tij, gjuhën, kulturën, historinë e tij.

Nëse negociatat me autoritetet bullgare do të ishin të ngrira në këtë fazë, interesi ynë publik për marrëdhëniet politike bullgare brenda do të ulej, dhe kështu për vajtimet e politikanëve për karakterin bullgar të Maqedonisë. Nga ana tjetër, përmes konfrontimeve mediatike të subjekteve të ndryshme politike në Bullgari, do të kishim mundësinë të dëgjonim nëse ka mundësi të tjera politike që mund të negociohen në të ardhmen.

Kjo do të thotë se nëse ka një ndryshim të qeverisë në Bullgari, Maqedonia do të vazhdojë të negociojë me grupin e ri politik, megjithëse është e qartë se në Bullgari ekziston jo vetëm politikë por edhe një konsensus kombëtar për perceptimin e Maqedonisë si Bullgare. Por kjo është mënyra dhe forma e ruajtjes së avantazhit diplomatik ndaj një pale të tretë.

Dhe Maqedonia po e shtyn atë mirë tani për tani. Në ndërkohë, ndiqni një axhendë diplomatike evropiano-amerikane dhe ofenduese./ora24.tv