Guterres: Bota po përballet me një krizë të paprecedentë urie

Të premten, sekretari i përgjithshëm i Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres deklaroi se këtë vit ekziston një “rrezik real” i krizave të shumëfishta të urisë, dhe kërkoi në mbledhjen e ministrave për sigurinë ushqimore, që të ndërmerren hapa praktikë për të stabilizuar tregjet ushqimore dhe për të zvogëluar paqëndrueshmërinë e çmimeve të mallrave.

“Ne përballemi me një krizë urie të paprecedentë”, tha Guterres në takimin virtual të zhvilluar në Berlin. “Lufta në Ukrainë ka komplikuar edhe më shumë problemet që kanë lindur prej vitesh: ndryshimet e klimës; pandemia COVID-19; rimëkëmbja thellësisht e pabarabartë.”

Më shumë se 460,000 njerëz në Somali, Jemen dhe Sudanin Jugor janë në kushte urie ekstreme, sipas Klasifikimit të Fazës së Sigurisë Ushqimore të Integruar (IPC) – një shkallë e përdorur nga agjencitë e OKB-së, organet rajonale dhe grupet e ndihmës për të përcaktuar pasigurinë ushqimore. Ky është hapi përpara shpalljes së urisë në një rajon.

Miliona njerëz në 34 shtete janë në prag të urisë, sipas statistikave të IPC-së.

“Ekziston një rrezik real që shumë shtete do të deklarojnë krizë urie në vitn 2022. Dhe viti 2023 mund të jetë edhe më keq”, tha Guterres, duke e cilësuar si të papranueshëm urinë masive dhe krizat ushqimore në shekullin e 21-të.