Jo të gjitha vaksinat kanë të njejtin efikasitet !

Brazili po ankohet për vaksinën kineze CoronaVac, nga të cilat 380 milion doza janë porositur tashmë në të gjithë botën. Shkencëtarët australianë janë skeptikë në lidhje me vaksinën Oxford / AstraZeneka. Në të dy rastet, shkalla e deklaruar e efikasitetit të vaksinës është e diskutueshme.raporton off.net.mk

Fillimisht CoronaVak u raportua të ketë një efikasitet prej 78%, e cila është në fushën e dëshiruar të suksesit, por provat braziliane kanë treguar se efikasiteti i vaksinës ishte pak më shumë se 50%, që është nën pragun e rekomanduar të OBSH-së të efikasitetit. Deri më tani, të paktën 10 vende kanë porositur gjithsej 380 milion doza të KoronaVak.

Kina deri më tani ka promovuar vaksinën si “një mjet i rëndësishëm në luftimin e pandemisë në vendet e varfra që nuk kanë infrastrukturë të gjerë shëndetësore”. Përparësia kryesore e vaksinave CoronaVac është se ato nuk duhet të ngrihen si vaksinat Pfizer dhe Moderne të cilat duhet të ruhen në -70 gradë Celsius.

Ndryshe nga shumica e vaksinave të tjera të koronës, CoronaVac bazohet në “teknologji të vjetër” që përdor kimikate për të dobësuar ose shkatërruar virusin, i cili më pas futet në vaksinë për të filluar prodhimin e antitrupave në marrës. Problemi këtu është se procesi i vrasjes së virusit mund të zvogëlojë fuqinë e vaksinës, duke rezultuar në një përgjigje imune më të shkurtër ose më të dobët. Kjo nga ana tjetër do të nënkuptojë se vendeve që përdorin CoronaVak do t’u duhet më shumë kohë për të arritur “imunitetin e tufës”.

Në të njëjtën kohë, një grup shkencëtarësh australianë i ka bërë thirrje qeverisë Australiane të rishikojë strategjinë e saj të imunizimit Covid-19 mes shqetësimeve se vaksina Oxford / AstraZeneka “nuk është aq efektive sa të ndërtojë imunitetin e grupeve”.

Sipas tyre, qeveria duhet të kërkojë rezerva shtesë të vaksinave Pfizer dhe Moderne, të cilat deri më tani janë treguar më efektive sesa vaksina britanike Oxford / AstraZeneka. Disa shkencëtarë rekomandojnë shtyrjen e fillimit të imunizimit me vaksinën britanike, e cila është refuzuar nga autoritetet e Kanberrës.

Australia ka porositur 53 milion doza të vaksinës Oxford / AstraZeneka, e cila ka arritur një efikasitet mesatar prej 70% në testim, por shkencëtarët australianë thonë se mesatarja pas rivaksinimit është shumë më e lartë, rreth 62%.

Autoritetet kanë porositur gjithashtu 10 milion doza të vaksinës Pfizer, e cila është më shumë se 90% efektive në prova./ora24.tv