“Kemi nevojë urgjente të japim sinjale pozitive” Ministri Evropian i Shtetit, Roth, kritikon bllokadën në zgjerimin e BE në Ballkan

Bruksel – Michael Roth po shpreson tek Portugalia. Vendi i Evropës Perëndimore do të marrë Presidencën e Këshillit të BE nga Gjermania në 1 Janar dhe më pas mund të bëjë që procesi i zgjerimit të BE në Ballkanin Perëndimor të lëvizë.

Një çështje për të cilën Republika Federale nuk ka bërë asnjë përparim në gjashtë muajt e fundit. Ministri i Shtetit për Evropën nuk e fsheh pakënaqësinë e tij.

“Sigurisht që jam i zhgënjyer që,ne brenda BE nuk kemi qenë në gjendje të hedhim hapin tjetër. Sepse ne kemi nevojë urgjente për sinjale pozitive për Ballkanin Perëndimor. Në lojë nuk është asgjë më pak se besueshmëria jonë, ”tha Roth për Handelsblatt në Bruksel.

“Ne duhet të futemi. Sepse paqja, pajtimi rajonal dhe demokracia në Ballkanin Perëndimor kanë një rëndësi qendrore strategjike për të gjithë Evropën, gjithashtu dhe veçanërisht për fqinjësinë e afërt. ”

Ai është i sigurt se BE do të ndërmarrë hapat e ardhshëm në Presidencën e ardhshme të Këshillit Portugez dhe më në fund konferencat e para ndërqeveritare me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë gjithashtu, përcjell top-channel.tv.

Në fund të Presidencës së saj gjashtëmujore të Këshillit të BE në dhjetor, Gjermania pësoi një pengesë të madhe në politikën e Ballkanit të BE. Pasi Bullgaria tashmë kishte parandaluar bisedimet e pranimit me vendin e saj fqinj Maqedoninë e Veriut për arsye të brendshme politike, Republika Çeke dhe Sllovakia gjithashtu bllokuan kohët e fundit një tekst të rëndësishëm mbi përparimin e zgjerimit të planifikuar të BE në Evropën Jug-Lindore./ora24.tv/