Komisioni Kombëtar i RMV-së për UNESCO zhvilloi seancën e saj konstituive

Shkup – Komisioni Kombëtar për UNESCO mbajti sesionin e tij themelues në platformën Zoom, njofton Telegrafi

Zyrtarisht kryetarja e Komisionit është Ministrja e Kulturës, Irena Stefoska, e cila informoi anëtarët për mënyrat e arritjes së bashkëpunimit me UNESCO të Komisionit Kombëtar dhe koordinimin me organet përkatëse, institucionet, organizatat me Sekretariatin e Komisionit Kombëtar. U theksuan përparësitë e Maqedonisë së Veriut para konferencës së ardhshme vjetore të organizatës botërore, të cilat kanë të bëjnë me nevojën për të forcuar bashkëpunimin e vendit tonë me UNESCO në të gjitha fushat e programit dhe në të gjitha nivelet (komitetet, bordet, etj.) dhe pjesëmarrjen më të madhe të të rinjtë në aktivitetet e organizatës.

Komisioni gjithashtu u informua për aplikimin e paraqitur për ngritjen e kishës “Shën Gjorgi” në Kurbinovo në listën paraprake (provë) të UNESCO-s. Ky është aplikacioni i parë për përfshirje në listën e të mirave kulturore dhe natyrore botërore nga vendi ynë në UNESCO pas vitit 1978 kur rajoni i Ohrit u shënua në këtë listë.

Anëtarët e Komisionit Kombëtar u njohën me tre projektet në fushën e kulturës, shkencës dhe mbrojtjes së mjedisit, të cilat janë aprovuar në bazë të Programit të UNESCO-s për pjesëmarrje për 2020-2021./ora24.tv/