Liderët e Ballkanit Perëndimor në aksion për të mbajtur të rinjtë në vendet e tyre

Shkup, 25 nëntor –  Liderët politik nga vendet e Ballkanit Perëndimor fundjavën e kaluar nga Forumi i katërt rajonal rinor në Novi Sad dërguan porosi për krijimin e kushteve për pjesëmarrje më aktive të të rinjve në gjetjen e zgjidhjeve për sfidat dhe problemet me të cilat ballafaqohet rajoni dhe Evropa, me qëllim që të qëndrojnë dhe t’i ndërtojnë karrierat e veta në vendet amë.

“Duhet të ndryshohet mentaliteti në rajon. Në vend që të presim mesazhe nga Brukseli dhe qendrat e mëdha, ta sjellim BE-në në rajon me reforma dhe zhvillim ekonomik që të rinjtë të qëndrojnë në vend”, deklaroi në panel Pendarovski.

Ai dërgoi porosi “të rinjve t’u mundësohet punën e parë ta kenë në vend, për të cilën është edhe realizimi i nismës së ashtuquajtur Shengeni i vogël”.

Në sesionin plenar përmbyllës të Forumit të katër për lider të rinj, që u mbajt në Novi Sad, i titulluar “Ballkani Perëndimor në 2030 – Viza. Dëshira. Realitete” mori pjesë edhe kryeministri Zoran Zaev i cili tha se liderët politik nga rajoni duhet t’i sigurojnë të gjitha kushte me qëllim që të rinjtë ta pranojnë dhe ta udhëheqin valën e ndryshimeve në vendet e tyre dhe në rajon dhe të bëhemi pjesë konkurruese e Evropës.

Ai theksoi se nuk ka porosi më të mirë për ardhmërinë tonë për dhjetë vite, nga ky takim në të cilin janë mbledhur të rinj të dërgojnë porosi se janë të inkurajuar dhe motivuar dhe duan në mënyrë aktive të marrin pjesë në krijimin e ardhmërisë personale në rajon dhe Evropë.

“Transformimi ka filluar ta ndryshojë rajonin dhe krijon kushte t’i aplikojmë dhe zbatojmë standardet evropiane në përditshmëri dhe në komunikim mes popujve të rajonit”, deklaroi Zaev.

Potencoi se liderët politik duhet t’i sigurojnë të gjitha kushtet që të rinjtë të marrin pjesë në gjetjen e zgjidhjeve për sfidat dhe problemet me të cilat ballafaqohet rajoni dhe Evropa.

Presidenti serb potencoi numrat e emigrimit të të rinjve nga tërë rajoni, të cilat janë alarmuese.

“Që t’i mbajmë të rinjtë duhet t’u ofrohet prospektivë, me politikë të mirë dhe rritje të ekonomisë me paga të larta”, deklaroi Viçiq, i cili gjithashtu shtoi se në këtë drejtim është edhe nisma “Shengeni i vogël”.

Aktualisht punojmë në Ligjin për të huaj për marrjen e lejeve të punës .

“Shpresoj se deri në dhjetor ai do të kalojë në Kuvend, me të cilin të gjithë qytetarët e mbarë rajonit në cilindo vend do të jenë të njëjtë si edhe qytetarët e vet vendit dhe nuk do të kenë nevojë gjashtë muaj të presin leje pune nga tërë procedura që ekziston”, deklaroi Zaev.

Kryeministrja serbe Ana Bërnabiq, nga ana e saj, ka theksuar se edhe Serbia ka ngritur disa nisma për implementimin e marrëveshjes në Novi Sad dhe Ohër.

Ajo si shembull të bashkëpunimit të suksesshëm e theksoi hapjen e “vendkalimit kufitar një sportel”, i cili siç tha mund të funksionojë më mirë sepse do të lidhet në mënyrë elektronike me doganat dhe inspeksionin fitosanitar.

Në margjinat e Forumit të katërt rinor në Novi Sad, Zaev dhe Bërnabiq realizuan takim dypalësh ku temë qendrore ishte angazhimi i përbashkët për vazhdimësi në ndërtimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe përmirësimin e tyre më tej si një kontribut për stabilitetin, sigurinë dhe prosperitetin e rajonit. .