LSDM: Bullgaria po minon rrënjet e thella të Maqedonisë

MAQEDONI – Përgjigja e Sofjes zyrtare ndaj Planit të Veprimit të propozuar të Maqedonisë kërcënon thellësisht identitetin Maqedonas, megjithëse diplomatët fillimisht thanë se Plani i Veprimit i dorëzuar nga Ministrja e Jashtme Bullgare Ekaterina Zaharieva Përfaqësuesit Special të Qeverisë për Bullgarinë, Vlado Buckovski, përmbante iniciativa në lidhje me dhe edukimin. Presidenti i vendit Stevo Pendarovski konfirmoi se kërkesat bullgare në lidhje me identitetin maqedonas janë ende pjesë e përgjigjes së Sofjes zyrtare ndaj Planit të Veprimit të ofruar. Ndërkohë, Sofja paraqet në mënyrë invazive pozicionet e saj të forta në lidhje me këto kërkesa, të cilat nuk dëshirojnë të lënë hapësirë për zbutjen e mundshme të qëndrimeve. Zëvendës Kryeministri dhe Ministri Bullgar i Mbrojtjes Krasimir Karakachanov tha se debatet dhe negociatat midis Shkupit dhe Sofjes vazhdojnë, por Maqedonia duhet të rregullojë politikat e saj dhe politikanët në vend duhet të rishikojnë se çfarë po bëjnë. Karakaçanov akuzoi politikanët maqedonas për kërkimin e një kompromisi dhe kur atij i ofrohet, ata nuk janë të interesuar. Qeveria e Zaev, thotë ai, kryesisht kërkonte një kompromis. njofton vecer.press

 

“KONTRATAT NËNSHKRUHEN PËR TU PËRMBUSHUR. FATKEQËSISHT, NË REPUBLIKËN E MAQEDONISË VERIORE ATA MENDUAN SE PO NËNSHKRUANIN NJË MARRËVESHJE, POR ATA MUND TË MOS E PËRMBUSHIN ATË. ATJE DERI MË SOT, MEGJITHË TË GJITHA PERIPECITË NDËR VITE, MEGJITHË TERRORIN QË U VENDOS PAS VITIT 1944 NË JUGOSLLAVINË E TITOS, KA AKOMA SHUMË NJERËZ QË E QUAJNË VETEN BULLGARË. NE KEMI NJË ANGAZHIM MORAL DHE HISTORIK NDAJ KËTYRE NJERËZVE. POR KUR BËNI KOMPROMIS ME POLITIKANËT NË REPUBLIKËN E MAQEDONISË VERIORE, ATA E SHOHIN ATË JO SI NJË GJEST FISNIK, POR SI NJË DOBËSI DHE MOSINTERESIM. NE NUK DUAM QË ATA TË HEQIN DORË NGA IDENTITETI I TYRE. “NE DUAM DIÇKA SHUMË TË THJESHTË: TË JEMI AQ TË MIRË NË KRIJIMIN E IDENTITETIT TË TYRE KUR TASHMË EKZISTOJNË KUSHTE PËR ATË,” THA KARAKACHANOV NË NJË INTERVISTË ME BNT.

 

Ai theksoi se Maqedonia është një temë strategjike për Bullgarinë dhe Sofja nuk mund të pajtohet me atë që po ndodh në vend dhe asnjë zgjedhje nuk është arsyeja. Karakachanov është i prerë se Bullgaria nuk e ka mbyllur derën.

 

Në një intervistë për MIA këtë fundjavë, Presidenti Pendarovski konfirmoi deklaratën e Ministrit të Jashtëm Bujar Osmani se përgjigjja Bullgare përmban pjesë që ndjekin planin e veprimit të Maqedonisë, por edhe pjesë me të cilat përballemi për herë të parë.

 

“PËRGJIGJA QË PASHË NGA PALA BULLGARE E PLANIT TONË TË VEPRIMIT PRAKTIKISHT NUK PËRMBUSH DISA NGA KËRKESAT TONA. KA DIÇKA NË LIDHJE ME KËTË, POR PËRSËRI, JU FUTNI NË TË ATË QË MENDONI PËR SHENJAT E IDENTITETIT TË KOMBIT MAQEDONAS. NE NUK E KËRKOJMË ATË. NE NUK E PËRMENDIM ATË NË PLANIN E VEPRIMIT SEPSE NUK KA NEGOCIATA. UNË JU THASHË, NE MUND TË FLASIM PËR NDONJË FUSHË TJETËR, NUK DUHET DHE NUK DO TË FLASIM ME SIGURI PËR ATË QË JEMI, ÇFARË JEMI, ETJ”., THOTË PENDAROVSKI NË INTERVISTË.

 

Sipas tij, problemi kryesor është këmbëngulja e Bullgarisë që shënjuesit e identitetit të kombit maqedonas duhet të nënshkruhen para vitit 1944 se ishin bullgarë, dmth që rrënjët të ishin bullgare, për të cilën ne kurrë nuk kemi rënë dakord dhe do të biem dakord në të ardhmen.

 

– Sidoqoftë, nëse nuk arritëm të arrijmë një marrëveshje nga të dy palët, veçanërisht nga Sofja për të na lënë të shkojmë, për të na lejuar të fillojmë me nivelin e parë në dhjetor, prandaj duke përdorur fjalorin e tyre të njohur nuk besoj se mund ta bëjmë tani në janar , Shkurt, Mars. Pra, kjo është një qasje e iniciuar nga ne, për të cilën shpresoj se pala bullgare do të pajtohet, e cila duhet të rindërtojë atmosferën e besimit në mënyrë që të diskutojmë të gjitha çështjet. E përsëris, kjo nuk ka të bëjë me ndonjë marrëveshje të re, shtojcë të marrëveshjes, protokollit, aneksit, etj., Theksoi Presidenti i Republikës.

 

Kreu i shtetit nuk është shumë optimist se shumë progres është i mundur në marrëdhëniet me Bullgarinë dhe heqjen e plotë të vetos për të filluar negociatat pas zgjedhjeve të tyre në pranverë.

“Unë nuk besoj aspak se ndonjë ndryshim, nëse ka ndonjë, është puna e qytetarëve bullgarë dhe njerëzve që do të jenë në pushtet atje, por çfarëdo ndryshimi që të ketë, nuk besoj se do të ketë ndryshim në këtë, sepse kjo është plotësisht e konfirmuar dhe mbështetur nga të gjitha forcat përkatëse politike në vijën e kuqe bullgare”, thotë Pendarovski.

 

Sidoqoftë, ai pret një rol më aktiv nga Brukseli, sepse, siç thotë ai, çështja e integrimit në Ballkanin Perëndimor është një çështje strategjike për BE, dhe jo vetëm një çështje e njerëzve që jetojnë në vendet e rajonit. Ai pret një angazhim më të fortë të administratës së re të SHBA në Ballkanin Perëndimor, ku, siç thotë ai, ka ende çështje të pazgjidhura.

 

Ish ambasadori i BE në Maqedoni Erwan Fouere gjithashtu i bëri thirrje BE të përfshihet në zgjidhjen e mosmarrëveshjes maqedono-bullgare këtë fundjavë, duke thënë se përndryshe ne mund të ngecim në këtë situatë për disa kohë.

 

“Mendoj se zgjedhjet në Bullgari, për fat të keq, nuk do të sjellin ndonjë gjë të re, kështu që nuk ka kuptim të presësh që BE të veprojë. Institucionet evropiane duhet të jenë më krijuese në qasjen e tyre. Ata kanë instrumente për t’u përdorur, si ndërmjetësimi, me një përqendrim më të madh në studimin e historisë. Shumë, shumë instrumente që mund të përdoren pa bllokuar fillimin e negociatave. Shqetësimi është nëse BE nuk përfshihet dhe nëse presioni nga Bullgaria është aq i fortë saqë qeveria në Maqedoninë veriore mund të ndihet e detyruar të pranojë pozicione që mund të jenë kundërproduktive në planin afatgjatë, të cilat mund ta kthejnë opinionin publik kundër tij. “Ky do të jetë një gabim i madh për stabilitetin e Ballkanit Perëndimor sepse do të krijojë një precedent shumë të rrezikshëm për të ardhmen,” tha Fouere në një intervistë televizive.

 

Pendarovski gjithashtu njoftoi se Ministri i Punëve të Jashtme, Osmani, dhe Zëvendës Kryeministri, Dimitrov, do të marrin pjesë në një seancë të Komisionit Parlamentar për Punët e Jashtme, ku ata do të paraqesin informacionin e fundit mbi bisedimet me Bullgarinë, të kërkuara në disa raste. Pas ftesës së tij të fundit javën e kaluar, Qeveria konfirmoi se ka një gatishmëri për të marrë pjesë në Komision, por detajet ende nuk janë sqaruar.

 

“PËRFAQËSUESIT E QEVERISË JANË TË GATSHËM TË PARAQESIN INFORMACIONE NË LIDHJE ME NEGOCIATAT ME REPUBLIKËN E BULLGARISË PARA DEPUTETËVE. NË KOMUNIKIM U KONFIRMUA SE KA INTERES PËR MBAJTJEN E SEANCËS NË PARLAMENT, KJO PERIUDHË DO TË PASOHET NGA HARMONIZIMI I TERMAVE SIPAS AGJENDAVE, PAS SË CILËS PUBLIKU DO TË INFORMOHET”, NJOFTOI QEVERIA.

 

Ndryshe nga politikanët në vend, Parlamenti Bullgar miratoi një rezolutë mbi Maqedoninë dhe autoritetet thirren vazhdimisht se ka unanimitet në vend për çështjen e Maqedonisë dhe se nuk mund të ketë lëshime nga kërkesat.

 

Teksti i Planit të Veprimit në periudhën e ardhshme do të jetë në qendër të bisedimeve midis dy vendeve, si midis politikanëve ashtu edhe brenda Komisionit të Përbashkët Historik, i cili do të takohet përsëri jozyrtarisht të Premten, pasi takimi i fundit kishte përparim zero për shkak të mosmarrëveshjes midis Maqedonisë dhe pala bullgare për përdorimin e termit gjuhë maqedonase në procesverbalin e punës së komisionit./ora24.tv