Maqedoni-Bullgari: Stereotipet për një bashkëpunim të thellë

Megjithëse aktualisht ekziston një përshtypje se tensioni midis dy vendeve po zvogëlohet, prapa skenave ka një përpjekje për të mbajtur flakët e bisedimeve të gjalla, në mënyrë që ato të mos shuhen. njofton dw.com

Jo-letër, plan veprimi, shkëmbim komentesh, udhërrëfyes për veprim të mëtejshëm dhe bashkëpunim, ekziston një aneks, nuk ka aneks … Sa më shumë deklarata, termat e ndryshëm ndjekin përpjekjet e Shkupit dhe Sofjes për të zgjidhur çështjet e diskutueshme. Në interes të procesit, informacioni nga takimet dhe shkëmbimi i propozimeve është mjaft i dobët. I dërguari special i qeverisë maqedonase për Bullgarinë, Vlado Buçkovski, i tha Bgnes se “ajo duhet të krijojë besim midis qeverive dhe popujve të të dy vendeve.”

“Pavarësisht se sa intensive janë udhëtimet dhe takimet e mia, është e qartë se të dy vendet janë të interesuara të mos ngrijnë marrëdhëniet ose të komunikojnë vetëm përmes mediave dhe ndërmjetësve. “Afërsia jonë si dy kombe dhe dy vende me momente të përbashkëta në të kaluarën dhe një pamje të përbashkët të historisë, na bëjnë të ndërmarrim hapa për të gjetur një zgjidhje dhe takime të tilla pune janë një hap drejt një zgjidhjeje,” tha Buçkovski.

Maqedoni Shkup Vlado BuckovskiI dërguari special i qeverisë maqedonase për Bullgarinë, Vlado Buçkovski

Ndërsa Buçkovski flet për besimin, të tjerët dyshojnë se ai do të ndërtohet, për një arsye: “shteti i thellë në Maqedoni”. Termi, i përdorur nga ish-kryeministri maqedonas Ljubco Georgievski në një intervistë me Bgnes, tani po përdoret si një argument për mosbesim ndaj Shkupit. Profesori Kiril Topalov, një anëtar i ekipit Bullgar në Komitetin e Përbashkët për Çështjet Historike dhe Edukative, i tha BNT se pritjet e tij nuk ishin të mëdha, pasi një problem i tillë që ekziston midis dy vendeve nuk mund të zgjidhet me një, dy ose pesë vizita nga i dërguari special. . Ai beson se zgjidhja e problemit minohet për shkak të sinqeritetit të thellë të gjendjes së thellë.

“Një shtet që drejtohet nga një shtet i thellë, dmth. Nga shërbimet, në të cilat gjithçka kontrollohet dhe drejtohet, nuk mund të jetë në asnjë mënyrë e sinqertë,” tha Topalov.       

Prania e butë

Sipas deklaratave dhe analizave të figurave publike në shoqërinë Bullgare, Bullgaria mbetet në të njëjtat kërkesa / pritje nga fqinji i saj perëndimor, por ka të ngjarë të ndryshojë strategjinë e saj – ajo planifikon të kompensojë për ato që ka humbur në të kaluarën në fushën e arsimit, kulturës dhe mediave. Isshtë një strategji e tranzicionit në të ashtuquajturën “prani e butë”, veçanërisht pas vërejtjeve se në Maqedoninë Veriore nuk ka asnjë televizion, fakultet / et bullgarë, që pozicioni bullgar nuk dëgjohet fare dhe nuk dihet. Ka tashmë sugjerime që Bullgaria duhet të investojë në informacionin e duhur, jo ta shesë atë. Kiril Vlchev, këshilltar ligjor në agjensinë bullgare të lajmeve BTA, shkruan se produktet e agjencisë duhet të bëhen të financuara mjaftueshëm nga buxheti në mënyrë që ato të mos shiten, por falas për të arritur sa më shumë përdorues të jetë e mundur.

Harta Infografike e Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë

Më shumë:

– Karroca nga S. Maqedonia ndërton vlerësimin e Bojko Borisov në Bullgari

– “Euroactiv”: Bullgaria ndryshon taktikat e saj ndaj S. Maqedonisë 

– Falje për DW: Koha e ngacmimit të S. ka mbaruar. Maqedonia

“Keqkuptimi i pozicionit Bullgar në lidhje me negociatat me Bashkimin Evropian të Maqedonisë Veriore tregon se shteti Bullgar duhet të përdorë agjencinë kombëtare të lajmeve shumë më aktivisht – përveç diplomatëve – për të shpjeguar pozicionet e tij botës. Kjo nuk do të thotë propagandë, por përfaqësim i sinqertë, me kohë dhe i drejtpërdrejtë i Bullgarisë jashtë vendit, ku falë shfaqjes në gjuhën angleze BTA arrin më shpejt, dhe shpesh është e vetmja që arrin. Ridshtë qesharake që kjo shfaqje të shitet në media jashtë vendit, sepse Bullgaria është në gjendje të kërkojë një prani në media autoritare, për të cilën rrallë është me interes, dhe jo anasjelltas. Alsoshtë gjithashtu qesharake – në mënyrë që të bashkëfinancojë, me jo aq shumë para, BTA të shesë shfaqjet e saj ambasadave të huaja,

Fuqia e injorancës

Megjithëse aktualisht ekziston një përshtypje se tensioni po zvogëlohet, prapa skenave ka një përpjekje për të mbajtur flakët e bisedimeve, në mënyrë që ato të mos shuhen.

Profesori dhe ish ambasadori maqedonas në Sofje Gjorgi Spasov beson se të dy vendet kanë nevojë për rezultate të shpejta.

“Maqedonia do të donte të bënte një hap që do të lejonte Bullgarinë të heqë veton e saj në fillimin e bisedimeve me BE.” Dhe partitë në koalicionin qeverisës të Borisov do të dëshironin, nëse ishte e mundur, para zgjedhjeve të tyre parlamentare në mars të këtij viti, për të provuar se me një veto dhe presion të fortë ata arritën që qeveria maqedonase të pranonte të paktën një pjesë të asaj që ata e konsiderojnë historike e vërteta në origjinën e kombit dhe gjuhës maqedonase. “Të dy vendet janë të interesuara t’u demonstrojnë anëtarëve të tjerë të BE se dialogu mbi çështjet e diskutueshme nuk është ndërprerë dhe se po bëhen përpjekje nga të dy palët për t’i sjellë pozicionet më afër,” tha Spasov.

Bildkombo Flaggen |  Maqedonia dhe Bullgaria

Duke pasur parasysh kërkesat e palës bullgare dërguar në memorandumin shpjegues anëtarëve të BE, sipas Spasov, nuk ka mundësi për afrim në çështjet e diskutueshme përpara zgjedhjeve në Bullgari, as që Sofja të ngrejë hekurave për ne për të filluar negociatat. . Në një gjendje bllokimi të vërtetë në proces, pritet që vendi, si një palë e interesuar për t’u bashkuar me BE, të ndërmarrë hapa të caktuar duke dërguar disa veprime dhe planin e kohës për realizimin e dispozitave të Marrëveshjes. Qëllimi është të rikthehet besimi i Bullgarisë dhe të bindet se të dy vendet mund të ndjekin interesat e tyre brenda një periudhe të caktuar kohe, pa ndryshuar ose plotësuar Marrëveshjen me ndonjë aneks.

“Por Bullgaria zyrtare dhe palët në koalicionin qeverisës atje, megjithëse pretendojnë se Bullgaria është shteti anëtar më i interesuar i Maqedonisë për t’u bërë një anëtar i BE, po hyjnë në filmin e demonstrimit të” arrogancës së pushtetit “. Ata besojnë se si një anëtar i BE-së me të drejtën e vetos në hyrjen e anëtarëve të tjerë, kandidatë si Maqedonia kishin fuqinë t’i ‘civilizonin, zbutnin’ ata, për t’i bërë ata të bindur për të pranuar si të vërtetë vetëm historinë e tyre të origjinës së botës dhe kombeve, binduni kërkesave të tyre dhe kështu plotësoni ‘nevojën e tyre psikologjike’ – siç do të konkludojë Senatori Fulbright në veprën e tij ‘Arrogance of Power’ – se ata janë një komb më i madh, më i mirë dhe më i fortë. Në momente të caktuara, udhëheqësit e kombeve të tilla i ngrenë qëllimet e tyre politike në nivelin e misioneve dhe e konsiderojnë si detyrë të tyre të shenjtë arritjen e qëllimeve të përcaktuara me të gjitha mjetet që kanë në dispozicion. “Por shpesh,” thotë Fulbright, vendet që demonstrojnë arrogancë të pushtetit ndaj më të dobëtit janë mposhtur për ca kohë dhe në një farë mase demonstrimi i fuqisë shërben për të rikthyer ‘krenarinë e tyre të humbur’, tha ish-ambasadori në Sofje.

Spasov beson se pavarësisht dëshirës sonë për anëtarësim të shpejtë në BE, ne duhet të kuptojmë se ky do të jetë një proces i ngadaltë dhe i dhimbshëm në të cilin ne duhet të armatosemi me mençuri dhe durim, me një dëshirë afatgjatë për të përmirësuar situatën brenda vendit dhe marrëdhëniet midis qytetarët e të dy vendeve. Por kur përballemi me arrogancën e fuqisë së një prej vendeve fqinje dhe të disa politikanëve në të, sipas tij, nuk është keq të praktikosh “fuqinë e injorancës”, e cila është kthjelluese dhe i vendos ato në vendin që meritojnë./ora24.tv