Masakra e Reçakut ishte pikë kthese në qasjen ndërkombëtare ndaj Kosovës

15 janarin e vitit 1999 e kujtojmë me emocione. Atë ditë, bota u zgjua me lajme për masakrimin e 45 shqiptarëve në fshatin Reçak nga forcat policore, ushtarake dhe paramilitare serbe.

Ambasadori amerikan i OSBE-së William Walker në Reçak faktoi gjenocidin e Serbisë në Kosovë dhe i tha botës se politika e Millosheviçit nuk guxon të tolerohet më tej, gjë që ndërroi kahjen e zhvillimeve në Kosovë dhe solli Konferencën e Rambujesë dhe më pas fushatën e bombardimeve të NATO-s mbi Serbinë, duke i hapur rrugën pavarësisë së Kosovës.

Serbia, sot e kësaj dite, asnjëherë nuk i ka pranuar gjenocidet e kryera në hapësirën e ish-Jugosllavisë dhe nuk është distancuar nga politikat millosheviçiane. Përkundrazi, atje gjenocidarët dhe kriminelet e luftës, të atëhershëm dhe të sotëm, vazhdojnë të glorifikohen, ndërsa shteti serb sponsorizon veprime destabilizuese dhe luftënxitëse në rajon.

Arbën Xhaferi thoshte se “faktori ndërkombëtar me vonesë do ta kuptojë gabimin, kur lejoi që luftërat në hapësirat jugosllave të përfundojnë pa emërimin e fajtorit”. Andaj faktori politik shqiptar duhet të jetë i bashkuar dhe unik për të përballur çdo ditë Serbinë me të kaluarën e saj gjenocidale./Lajm