Mbyllet “Fabria e Letrës” së Koçanit, largon 120 punëtorë nga puna

KOÇAN – 120 punëtorë nga “Fabrika e Letrës” e Koçanit përkohësisht po shkojnë në shtëpi. Fabrika e letrës ndalon prodhimin. Menaxhmenti pretendon se fabrika është mbyllur dhe procesi i prodhimit është ndalur plotësisht, por punëtorët nuk janë pushuar ende nga puna. Vendimi duhet të merret nga pronari bullgar. Njofton 24.mk

Më herët, Inspektorati Shtetëror i Mjedisit urdhëroi fabrikën të përdorë vetëm kazan me metan sepse peleti tjetër ndot ajrin mbi atë që është e lejuar.

“Çfarë do të ndodhë më pas, ne po presim një përgjigje nga pala bullgare.” Vendimi u mor dje, dhe arsyeja e mbylljes është se nuk ka përfitim për funksionimin e mëtejshëm nëse metani përdoret si burim energjie. Ne kemi rezultate pozitive nga dy laboratorë për përdorimin e peletit, por ato nuk pranohen, dhe laboratorë të tjerë thonë se puna jonë është e gabuar. “Inspektorati na urdhëroi të punojmë në metan, por ai nuk jep rezultat për shkak të krizës së madhe ekonomike,” i tha MIA Igor Tasevski, kreu i Paper Mill.

Disa ditë para Vitit të Ri, banorët e Koçanit mbajtën një protestë të katërt, duke kërkuar që të ndalet ndotja nga fabrika.

Inspektorët shtetëror eko morën vendimin për të ndaluar përdorimin e bojlerit të peletit pasi matja e fundit e kontrollit të gazrave nga oxhaku i fabrikës së “Paper Mill” para Vitit të Ri tregoi se vlerat kufitare të pluhurit dhe monoksidit të karbonit ishin tejkaluar. Isshtë e vlefshme derisa të instalohet një filtër i ri dhe ndotja të zvogëlohet nën vlerat kufitare. Kjo ishte matja e tretë e tymit nga oxhaku i kësaj fabrike dhe të gjithë treguan se ndot ajrin e Koçanit. Paper Mill tashmë është gjobitur me 20,000 euro për ndotje./ora24.tv