Mungesa e vitaminës D, mund të shkaktojë obezitetin

Vitamina D, e njohur gjithashtu si vitamina e diellit, është një hormon që trupi juaj prodhon kur lëkura është e ekspozuar ndaj diellit. Ju gjithashtu mund të merrni pak vitaminë D nga dieta juaj, megjithëse pak ushqime përmbajnë sasi të konsiderueshme të saj, shkruan Health Line, transmeton Insajderi.

Megjithatë, vetëm ekspozimi në diell dhe dieta janë rrallë të mjaftueshme për të ruajtur nivelet optimale të vitaminës D.

Ekspertët vlerësojnë se rreth 50% e njerëzve në të gjithë botën kanë nivele nën-optimale të vitaminës D, ndërsa deri në një miliard përjetojnë një mungesë të vitaminës D.

Mbajtja e niveleve optimale të vitaminës D është thelbësore për shëndetin e kockave, trurit dhe sistemit imunitar. Për më tepër, është sugjeruar që nivelet adekuate të vitaminës D mund të ndihmojnë në parandalimin e shtimit të padëshiruar të peshës.

Personat me mbipeshë dhe obezitet duket se kanë më shumë të ngjarë të kenë nivele të ulëta të vitaminës D, krahasuar me njerëzit me pesha që bien brenda intervalit “normal” të indeksit të masës trupore (BMI).

Kjo ka bërë që disa të sugjerojnë se nivelet e ulëta të vitaminës D mund të shkaktojnë shtim në peshë.

Përkundër shumë gjetjeve, trupi aktual i hulumtimeve sugjeron që konsumimi i sasive më të larta të vitaminës D ka pak efekt në shtimin ose humbjen e peshës.

Aktualisht, shumica e studiuesve besojnë se nivelet më të ulëta të vitaminës D të vërejtura tek njerëzit me mbipeshë ose obezitet mund të shpjegohen nga faktorë të tjerë.

Për shembull, meqenëse vitamina D është e ruajtur në indet yndyrore, njerëzit me sasi më të mëdha të yndyrës trupore mund të kenë nevojë për sasi më të mëdha të vitaminës D për të ruajtur nivelet e gjakut të ngjashme me ato të njerëzve me pesha të ulëta të trupit.

Njerëzit me mbipeshë ose obezitet mund të kalojnë më pak kohë në natyrë, ose të hanë më pak ushqime të pasura me vitaminë D./ora24.tv