Nëso jo me veto, me “focrë të butë”: investime, media, kolegje

Sofja zyrtare po përpiqet të tregojë konstruktivitet në tone më të buta në kapërcimin e mosmarrëveshjes që i ka vendosur vendit tonë, por në të njëjtën kohë thekson se kushtet e tyre nuk do të ndryshojnë. Transmeton slobodenpecat.mk

 

Bullgaria haptazi dëshiron të rrisë praninë e saj në Maqedoni në të gjitha fushat dhe të ndikojë në proceset socio-politike përmes kompanive dhe mediave të saj ose me televizione në gjuhën bullgare, dhe siç raportohet nga “Euroactiv” me bazë në Bruksel, tani në planin e saj të veprimit ka propozuar të hapet kampuset e universiteteve bullgare në Maqedoni.

 

Në planin që Ministrja e Punëve të Jashtme Ekaterina Zaharieva i dorëzoi Përfaqësuesit të Qeverisë Speciale Vlado Buçkovski dje, kishte propozime në lidhje me hekurudhën, rrugët dhe investimet e ndërmarrjeve Bullgare, si dhe një pjesë që i referohet librave të historisë.

 

Sipas analistëve, nuk ka pengesa ligjore për hapjen e universiteteve të huaja në Maqedoni, por propaganda nuk mund të zbatohet në to.

 

Profesori dhe ish-ambasadori në Bullgari Gjorgji Spasov është kategorik se kushdo që mendon se pa respektuar ligjet tona mund të hapë kampe universitare bullgare që do të ri-arsimojnë rininë në frymën e shkencës historike Bullgare është gënjeshtare.

 

Ligji për Arsimin e Lartë lejon krijimin e institucioneve të arsimit të lartë, fakulteteve dhe universiteteve, në kushte shumë të qarta. Mund të themelohet nga një kompani e huaj që do të plotësojë kërkesat, dhe kjo është mësimi që do të zhvillohet në një nga gjuhët zyrtare në Maqedoni (Maqedonisht dhe Shqip) ose në një nga gjuhët e botës (neni 24). Secili institucion i arsimit të lartë i sapo krijuar për të filluar mësimin duhet të marrë akreditim nga Bordi i Akreditimit për kurrikulën e tij. Përmbushja e kushteve monitorohet nga Inspektorati Shtetëror i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës “, shpjegon Profesor Spasov për “Free Press”.

 

Të dy vendet janë të bindura se duhet të rikthejnë besimin e ndërsjellë dhe të thellojnë bashkëpunimin në fusha të ndryshme, nga ekonomia te kultura, por deri më tani efekti në tokë ka qenë i vogël. Ministrja Zaharieva në një intervistë për “Trud” me bazë në Sofje tha se emocionet në Sofje dhe Shkup duhet të qetësohen për të gjetur një zgjidhje, por gjithashtu se rezultati i zgjedhjeve të ardhshme në Bullgari nuk do të ketë efekt në pozicionin zyrtar Bullgar ndaj Maqedonisë.

 

Mendoj se kur emocionet qetësohen në Bullgari, dhe posaçërisht në Maqedoninë Jugore, dhe ajo fillon të mendojë dhe veprojë në mënyrë më racionale, do të shihet se Bullgaria nuk ka qenë kurrë një armike, por vazhdon të jetë një mik i ndershëm. Dhe kur je një mik i sinqertë, duhet të tregosh problemet dhe të kërkosh një mënyrë për t’i zgjidhur ato– thekson Zaharieva.

 

Sipas saj, perspektiva evropiane është nxitësi kryesor për reformat dhe pajtimin e vërtetë në rajon, kështu që për Bullgarinë zgjerimi i BE ishte një interes kombëtar si një fqinj i Ballkanit Perëndimor, por me bllokimin e Maqedonisë ata nuk bënë asgjë të gabuar. Zaharieva përsërit se të paktën një vit e gjysmë para bllokadës, politikanët maqedonas paralajmëruan se Marrëveshja e Fqinjësisë së Mirë nuk po zbatohej dhe kjo dëmton besimin e Bullgarisë.

 

Mënyra për të dalë nga situata aktuale është të rivendosim besimin dhe ne po punojmë në këtë drejtim dhe të kompensojmë kohën e humbur. Ka shumë detyrime praktike dhe të qarta që të dy palët duhet të pranojnë, duhet të ketë një përcaktim të qartë se puna e komisionit të përbashkët historik dhe arsimor nuk do të përfundojë më në mënyrë të njëanshme. Ne duam të shohim përpjekje, pavarësisht nga vendimet që merren, të mos mbetemi vetëm në nivelin e vendimeve, por të bëhemi publik, për të hyrë në librat shkollorë. “Shpresoj që kur të kthehemi në përpjekjet tona, besimi do të kthehet,” tha Zaharieva.

 

Lidhur me zgjerimin e BE-së gjatë presidencës portugeze, ajo tha se pozicioni i Lisbonës është që ky proces nuk duhet të ngutet, dhe ajo personalisht beson se “nuk ka kuptim të mbash një takim çdo muaj pa bërë progres në çështjet që janë në tryezë “. Zaharieva gjithashtu theksoi se në rast të një ndryshimi të qeverisë në Bullgari, Sofja nuk do të tërhiqet nga kërkesat e saj, sepse ato janë pjesë e pozicionit Kuadër të miratuar unanimisht nga Parlamenti Bullgar, gjë që rrallë ndodhte në Bullgari.

 

Buçkovski ra dakord mbi bashkëpunimin kulturor

Përfaqësuesi Special i Qeverisë Vlado Buckovski thotë se Plani i Veprimit i propozuar nga ne përfshin tema për kompletimin e Korridorit 8, si dhe bashkëpunimin në arsim, ekonomi dhe kulturë. Dje në Sofje, ai u takua me figura të shquara të kulturës dhe diskutoi mënyrat për të rritur shkëmbimin kulturor midis Bullgarisë dhe Maqedonisë. Sipas informacionit, u ra dakord që marrëdhëniet kulturore dhe artistike midis dy vendeve të pasurohen me projekte specifike dhe të intensifikohen takimet midis njerëzve nga arti dhe kultura, të cilat do të kontribuojnë në rritjen e pozitivizmit në marrëdhëniet midis dy vendeve./ora24.tv