Nuk do të ndalojë ngacmimi ndaj Maqedonisë së Veriut

Ngacmimi më i madh i Maqedonisë është në Maqedoni, në përleshjet partiake, parlamentare, politike, intelektuale, patriotike, nacionaliste, oligarkike kriminale dhe mediave midis maqedonasve.

Një operacion tipik statistikor i kohës së paqes është i bllokuar. Ata që nuk e bënë atë për 11 vjet, dhe duhej ta kishin bërë dy herë në dhjetë vjet, tani thonë se ata do ta shtyjnë atë dhe, nëse është e nevojshme, do të bojkotojnë regjistrimin sepse ishte politik. Si do ta planifikojmë zhvillimin e ardhshëm dhe të zbatojmë reformat e kapitujve të Brukselit nëse nuk i dimë burimet njerëzore në dispozicion të shtetit? Raporton dw.com

“Nacionalistët në Bullgari,” tha Pardew, “pashë Greqinë duke përdorur anëtarësimin e saj në BE për të bërë presion mbi Maqedoninë e Veriut.” Dhe ata vendosën të zbatojnë të njëjtën strategji. Por koha për ngacmime të Maqedonisë Veriore ka mbaruar … Mbi të gjitha, Maqedonia e Veriut është një vend sovran. Dhe asnjë shtet nuk duhet të ketë të drejtë të detyrojë një komb tjetër të ndryshojë historinë e tij. Lërini historianët dhe ekspertët të sqarojnë me pikëpamje të diskutueshme me kalimin e kohës. “

Një person i arsyeshëm i formuluar mirë nuk mund të bëjë vërejtje. Por çfarë të bëjmë me nacionalistët tanë që për një dekadë predikuan një identitet të ri antik, një të kaluar të lavdishme të asaj që kemi dhe e cila tani është karta më e rëndësishme në argumentimin e historianëve tanë nga i ashtuquajturi komision historik Bullgaro-Maqedonas. Dhe kjo është origjina sllave e kombit dhe e gjuhës ashtu siç është origjina e bullgarëve dhe serbëve dhe kroatëve, malazezëve dhe të gjithë popujve sllavë. Jo shumë kohë më parë, historianët tanë të menjëhershëm politikë e konsideruan si një fyerje të flisnim për origjinën sllave të popullit dhe gjuhës maqedonase.

Profesionistët nuk kanë zgjidhje

Tani, për habinë e popujve sllavë, bullgarët e kanë shpallur origjinën sllave, gjuhën dhe alfabetin si bullgar, dhe këtu ata po kërkojnë rrënjë të përbashkëta me maqedonasit, jo në sllavizëm, por në origjinë bullgare. Doli që sllavët erdhën nga bullgarët.

Nuk do të ketë fund ngacmimi i Maqedonisë, Z. Pardew, nga fqinjët tanë dhe madje edhe më shumë nga vetja jonë, për sa kohë që ka politikanë me ndikim në Maqedoni, kundërshtarë të maskuar të integrimit Euro-Atlantik që paraqiten si evropianë të mëdhenj dhe bllokojnë të gjitha angazhimet e anëtarësimit në BE duke u treguar atyre tradhtia e interesave kombëtare dhe veçoritë e identitetit.

Ish-Ministri i Jashtëm Nikos Kotsias, nënshkrues i Marrëveshjes së Prespës me Greqinë, e tha këtë në një mënyrë të jashtëzakonshme këto ditë kur ai tha: “Sulmet ndaj familjes së tij, jetës së tij dhe pjesërisht sulmet ndaj homologut të tij maqedonas Nikola Dimitrov kanë ndihmuar të dy palët për të kuptuar se çfarë po ndodh. “Si në Greqi dhe në Maqedoni, kishte shumë kundërshtarë të çdo lloj marrëveshje dypalëshe.”

MARRËVESHJE PËR TË ZGJIDHUR MOSMARRËVESHJEN PËR EMRIN

Marrëveshja për të zgjidhur mosmarrëveshjen për emrin në Psarades, në anën greke të liqenit të Prespës, u nënshkrua nga Ministrat e Jashtëm Nikola Dimitrov dhe Nikos Kotsias. “Ne jemi krenarë sepse kemi zgjedhur një zgjidhje që na bashkon,” tha Kryeministri maqedonas Zaev. Homologu i tij grek Tsipras tha: “Ne jemi këtu për të shëruar plagët e lëna nga koha, për të hapur rrugën për paqe, vëllazërim dhe rritje.”

Kozijas thotë: “Një natë në Vjenë, unë dhe Dimitrov u ulëm për të biseduar për ata që na sulmonin. Ne e kuptuam se çështja nuk është maqedonasit kundrejt grekëve, por një çështje midis atyre që nuk dëshironin një zgjidhje, e ashtuquajtura profesionistë zgjidhës dhe ata që janë përpjekur të lëvizin drejt logjikës së një zgjidhjeje të mirë “. Kjo është ajo, në Bullgari dhe Maqedoni ka shumë kundërshtarë të çdo marrëveshjeje të fqinjësisë së mirë. Janë ata “profesionistë” që nuk kanë zgjidhje që premtojnë kontrata më të mira derisa të kalojë koha. Dhe kur ata vërtet mund të gjenin një zgjidhje më të mirë, ata nuk e bënë atë duke theksuar në publik me patriotizëm të rremë dhe fushata elektorale se ata mbruan unikalitetin dhe dinjitetin e kombit maqedonas.

Duke mbuluar me patriotizëm prapambetjen e Maqedonisë prapa të gjithë fqinjëve të saj, ata qeverisën për 11 vjet pa kontroll dhe përgjegjësi. Më në fund, politikanët e përgjegjshëm në Greqi dhe Maqedoni kanë pranuar pashmangshmërinë historike se asnjë marrëveshje nuk është e qëndrueshme në planin afatgjatë nëse nuk është e pranueshme nga të dy palët. Marrëveshje të tilla, edhe nëse nënshkruhen, nuk mund t’i rezistojnë kohës. Ata thjesht bëhen të paqëndrueshëm dhe të pazbatueshëm. Shtë e vështirë të besohet nëse kundërshtarët e marrëveshjes në Bullgari dhe Maqedoni do ta shohin këtë. Ngacmimi ka më shumë të ngjarë të vazhdojë në shtëpi dhe në lagje./ora24.tv