OBSH: Vaksinimi tregoi edhe një herë dallimin mes të pasurve dhe të varfërve

Vaksina Covid 19 tregoi edhe një herë ndarjen midis të pasurve dhe të varfërve. Ai solli shpresë në luftën kundër pandemisë, por u bë një pengesë tjetër midis atyre që kanë dhe atyre që nuk e bëjnë. Organizata Botërore e Shëndetësisë kritikon marrëveshjet që vendet e pasura bëjnë me prodhuesit e vaksinave dhe paralajmëron se duhet të ketë një shpërndarje të drejtë të vaksinave.Raporton telma.com.mk

“ËSHTË NË RREGULL QË TË GJITHA QEVERITË DUAN T’I JAPIN PËRPARËSI VAKSINIMIT TË PUNONJËSVE SHËNDETËSORË DHE TË MOSHUARVE. “POR ËSHTË E GABUAR QË NJERËZIT E RINJ DHE TË SHËNDETSHËM NË VENDET E PASURA TË VAKSINOHEN PARA PUNONJËSVE SHËNDETËSORË DHE

NJERËZVE TË MOSHUAR NË VENDET E VARFËRA.” – TEDROS GEBREJESUS, DREJTORI I PËRGJITHSHËM I OBSH-SË.

 

Ja se si duket harta e botës kur bëhet fjalë për vaksinimin e kurorës. Në Afrikë dhe Amerikën e Jugut, vaksinimi nuk ka filluar fare. Theshtë e njëjta gjë në Australi.

 

Nga vendet ku filloi vaksinimi, Izraeli është i pari në botë. 28 përqind e popullsisë është vaksinuar atje. Pastaj, sipas numrit të vaksinuar janë Emiratet e Bashkuara Arabe me imunizim prej gati 20 përqind. Pastaj janë Bahreini, Italia dhe Franca.

 

Izraeli ka siguruar sasi të mëdha të vaksinës Pfizer dhe Biontek në këmbim të të dhënave të imunizimit.

 

Qeveria izraelite ka njoftuar se ka një marrëveshje të tillë me Pfizer dhe Biontek.

 

Pfizer i kërkon Izraelit që të ketë furnizime të mjaftueshme për të qenë në gjendje të mbledhë shpejt informacione cilësore të vaksinave. Mbështetësit thonë se marrëveshja mund të lejojë Izraelin të bëhet vendi i parë që vaksinon pjesën më të madhe të popullsisë së tij dhe të sigurojë kërkime të vlefshme që mund të ndihmojnë pjesën tjetër të botës. Por kritikët thonë se marrëveshja ngre çështje të mëdha etike, duke përfshirë prishjet e mundshme të privatësisë dhe thellimin e ndarjeve globale që lejojnë vendet e pasura të ruajnë vaksinat ndërsa popullatat më të varfra, përfshirë palestinezët në Bregun Perëndimor dhe Gaza, duhet të presin më gjatë. të imunizohen.

 

Gati katër milion njerëz në Britani kanë marrë dozën e parë të vaksinës dhe mbi 400,000 kanë marrë dozën e dytë. Atje, mesatarisht, 140 njerëz vaksinohen kundër koronavirusit në minutë.

 

“VETËM 25 DOZA I JEPEN NJË PREJ VENDEVE MË TË VARFRA. JO 25 MILION, JO 25 MIJË. VETËM 25. UNË DUHET TË JEM I HAPUR. BOTA ËSHTË NË PRAG TË DËSHTIMIT KATASTROFIK MORAL. DHE ÇMIMI I KËTIJ DËSHTIMI DO TË PAGUHET ME JETË NJERËZORE NË VENDET MË TË VARFRA “– TEDROS GEBREJESUS, DREJTOR I OBSH.

 

OBSH beson se një qasje e tillë vetëm do të zgjasë pandeminë. Kjo do të nënkuptojë vazhdimin e kufizimeve dhe vuajtjeve ekonomike dhe njerëzore./ora24.tv