Opozita maqedonase do të orvatet që të ndalojë votimin e ligjit për regjistrim

SHKUP – Qytetarët dhe shteti do të marrin një regjistrim të suksesshëm, tha LSDM në pushtet dje, dhe opozita VMRO DPMNE përsëriti se po përgatitet për një veprim për të mbledhur nënshkrime që kërkojnë anulimin e ligjit të regjistrimit, i cili përfundoi dje në Parlament. raporton nezavisen.mk

Mjafton me bllokada të paarsyeshme, pengesa, polarizim, tha Stefan Vasev nga LSDM, duke i thënë udhëheqësit të opozitës Hristijan Mickoski se regjistrimi nuk votohet, dmth nuk është zgjedhje, por një operacion statistikor.

“Pas gjashtë humbjeve zgjedhore, mund të kuptojmë se Mickoski ka frikë nga qytetarët, por ai nuk duhet të ketë frikë, regjistrimi nuk votohet, nuk janë zgjedhje, është një operacion statistikor. Bllokimet, frenimi, lustrimi janë mjaft të paarsyeshme. Mickoski mund ta konsiderojë regjistrimin e suksesshëm si një humbje tjetër për të, por regjistrimi nuk u fitua, nuk ka humbës dhe fitues. Me një regjistrim të suksesshëm, qytetarët marrin, shteti merr”, tha Vasev nga LSDM.

VMRO DPMNE theksoi se ata janë duke përgatitur dokumente, të cilat duhet të paraqiten në Ministrinë e Drejtësisë në mënyrë që të kryejnë aksionin për mbledhjen e nënshkrimeve në terren, por, siç tha zëdhënësi i partisë Naum Stoilovski, kjo mund të mos ndodhë nëse qeveria u tërhoq nga miratimi i një ligji të tillë.

Ai përsëriti qëndrimin e partisë se ligji nuk ka asnjë metodologji dhe përmban indikacione të një operacioni politik sesa një statistikor. “Ky veprim do të kryhet siç duhet, përmes njësive rajonale të Ministrisë së Drejtësisë, njerëzit do të jenë në gjendje të nënshkruajnë në njësitë rajonale në qytete, dhe numri i nënshkrimeve nuk do të jetë diçka për t’u lënë pas dore nga shumica në pushtet. Dhe qëllimi është të tërhiqet ky ligj dhe të miratohet një ligj që do të thotë një konsensus shoqëror për një operacion statistikor – një regjistrim i mbështetur nga të gjithë”, tha Stoilkovski.

Në një intervistë për MIA, Presidenti Stevo Pendarovski tha se nuk ka terminologji politike që përdor termin bojkot të regjistrimit.

“Ju mund të mos i njihni rezultatet, është e ligjshme, por nuk ka asnjë shprehje, ne do t’u bëjmë thirrje qytetarëve të bojkotojnë regjistrimin.

– Nuk do të doja për retorikën politike të dikujt, nuk fajësoj askënd konkretisht, por për retorikën politike të dikujt që më duhet nuk di çfarë kushtesh të plotësoj që nuk plotësohen askund në Evropë, për shembull, gjurmët e gishtave, të cilat i njoh Kryeministri u përpoq të bënte diçka, por nga shumë ekspertë ndërkombëtarë u tha se nuk është rasti askund në Evropë, madje as në Ballkan. Dhe posaçërisht nuk është e mundur të bëhet një gjurmë gishtash që do të merret nga të miturit nën 18 vjeç. Kjo nuk lejohet me ligj ose praktikë ndërkombëtare. Pra, nëse jeni duke u përpjekur me ndonjë retorikë të thoni se ne nuk jemi aq sa regjistrimi do të tregojë nesër, dhe për këtë arsye kemi një agjendë të fshehur politike, atëherë është e drejtë të thuhet që paraprakisht, dhe jo pas regjistrimit”, thotë Pendarovski.

Dje, pas tre ditësh, Parlamenti përfundoi debatin për Projektligjin për Regjistrimin e Popullsisë, Familjeve dhe Banesave në Republikën e Maqedonisë Veriore, sipas të cilit, pas 19 vjetësh, vendi duhet ta kryejë këtë operacion statistikor këtë vit. Pas Projektligjit, siç është paralajmëruar, do të votohet në vazhdim të kësaj seance, e cila do të caktohet në mënyrë plotësuese.

Duke iu drejtuar deputetëve, Ministri i Drejtësisë Bojan Maricic theksoi se shteti dhe sistemi janë të gatshëm për një regjistrim, sepse, siç tha ai, një operacion i tillë nuk është kryer për gati 20 vjet, dhe është i një rëndësie të jashtëzakonshme për zhvillimin e shtetit. Dëshmi e gatishmërisë është raporti i Komisionit Evropian, i cili vuri në dukje progres të mirë, veçanërisht në zbatimin e fazës pilot të regjistrimit të popullsisë, si dhe testimin e metodologjisë së re.

Regjistrimi i parë në vend u mbajt në 1948. Tetë regjistrime janë kryer, i fundit në 2002. Në vitin 2011, një operacion i tillë statistikor filloi të realizohej, por u ndalua./ora24.tv