Paketa e pestë ekonomike, 50 milion euro, do të zbatohet nga muaji shkurt

SHKUP – Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi njoftoi se paketa e pestë ekonomike arrin në 50 milion euro. Sipas tij, ajo do të fillojë zbatimin në shkurt. njofton slobodenpecat.mk

 

Kjo sugjeron që biznesmenët mund të presin ende ndihmë për pagën në janar nëse ligji për mbështetjen financiare miratohet në fund të këtij muaji, ose në fillim të shkurtit, i cili do t’u lejojë kompanive të plotësojnë aplikacionet në PRO në fillim të muajit tjetër. Nga ana tjetër, biznesmenët kanë frikë se i gjithë procesi do të bëhet me kohë për të përmbushur afatet për pagën e janarit.

 

Sipas Bekteshi, qeveria tashmë po harton masat dhe ato do të drejtohen në sektorë ku pandemia ka pasur ndikimin më të madh në uljen e të ardhurave dhe largimin e punëtorëve. Sidoqoftë, Ministri theksoi. Masat, si më parë, do të diskutohen në mënyrë që të specifikohen përfundimisht në bashkëpunim me dhomat e tregtisë brenda dialogut publik-privat.

 

“Të gjitha masat dhe propozimet do të diskutohen me dhomat e tregtisë, ne do të mbledhim të gjitha propozimet që vijnë nga institucione të ndryshme, përfshirë Ministrinë e Ekonomisë dhe në fillim të shkurtit, në përputhje me planet dhe dinamikën tonë, ne do të dalim me masa dhe do të fillojmë ne po i realizojmë ato “– tha Ministri në paraqitjen e tij të ftuar në TV 24.

 

Sipas Bekteshit, masat e miratuara nga Qeveria në katër grupet e para kanë dhënë rezultate dhe të dhënat tregojnë se numri i ndërmarrjeve që kërkojnë mbështetje financiare nga shteti po zvogëlohet.

 

“Nëse shikojmë zbatimin e masave nga marsi, kur filloi pandemia, deri më tani, do të shohim se ka një rënie të vazhdueshme të numrit të kompanive që aplikojnë për masën për mbështetjen financiare për pagimin e pagave. Kjo do të thotë se situata me kompanitë po përmirësohet” – tha Bekteshi.

 

Ministri theksoi se kjo konfirmohet nga të dhënat për zbatimin e buxhetit për vitin 2020, të cilat tregojnë një rritje të të ardhurave nga taksat dhe kontributet.

 

“Të gjitha masat e propozuara nga dhomat e tregtisë, si më parë, do të merren parasysh në Këshillin e Dialogut Publik-Privat. Por ne nuk do të ndalemi këtu. Me të gjitha masat që do të marrim në periudhën e ardhshme, ne do të ndihmojmë kompanitë që janë më të prekura nga kriza e shkaktuar nga pandemia” – tha Bekteshi.

 

Shoqata e Dhomave të Tregtisë, përpara se Ministri të jepte intervistën, lëshoi ​​një deklaratë duke këmbëngulur që masat të miratoheshin në Janar në mënyrë që të ketë vazhdimësi në zbatim. Ata kërkuan që paketa e pestë të përfshijë masa për të ruajtur likuiditetin, masa për lehtësimin e taksave dhe shtyrjen e detyrimeve tatimore, si dhe subvencione për mbajtjen e punonjësve.

 

Punëdhënësit: illshtë e palogjikshme të mos merrni ndihmë për shkak të sezonit

Punëdhënësit duhet të kenë gjithashtu një fjalë në masat e reja të paketës së pestë ekonomike. Ajo për të cilën ata do të vazhdojnë të përpiqen është fleksibiliteti në numrin e të punësuarve. Deri më tani, ndihma për punonjësit mund të ishte marrë nëse numri i tyre nuk do të ishte zvogëluar, përveç me përjashtime të caktuara si vdekja, pensionimi, pushimi nga puna për shkak të dëmtimit.

 

“Veçanërisht në sektorin e turizmit, kemi pasur punësim të punëtorëve sezonalë këtë verë. Kompanitë që punësuan punëtorë të përkohshëm nuk mund të merrnin ndihmë financiare për tetor, nëntor dhe dhjetor sepse ata punëtorë nuk punojnë më për ta, dmth ka një ulje të numrit të punëtorëve. Prandaj, disa ndërmarrje i kthyen punëtorët sezonalë në punë, edhe pse hotelet nuk punuan fare për ta, në mënyrë që të merrnin ndihmë financiare për ata që janë të punësuar përgjithmonë. Kjo palogjikshmëri duhet korrigjuar “– thotë Angel Dimitrov, Kryetar i Organizatës së Punëdhënësve të Maqedonisë.

 

CCM: Ndihmoni për të shkuar në kurriz të punonjësve, të izoluar për të marrë pagën e plotë

Të vazhdohet ndihma e pagës, të merret paga e plotë për ata që janë në shtëpi për shkak të kurorës sepse janë të sëmurë kronikë, të kujdesen për fëmijë deri në 10 vjeç, janë shtatzënë ose në izolim, dhe prokurimi publik të drejtohet te kompanitë vendase dhe të ketë mbështetje financiare për investimet – janë kërkesat e Federatës së Sindikatave të Maqedonisë në lidhje me masat që do të përmbahen në paketën e pestë ekonomike.

 

Sa i përket ndihmës për pagën, CCM përsëri insiston që mbështetja të shkojë direkt në llogaritë e punëtorëve në mënyrë që të mos ndodhë që bosët të vazhdojnë të marrin para dhe t’i lënë punëtorët pa pagesë. Sindikata këmbëngul që vetëm kompanitë që kanë mbajtur punonjësit e tyre mund të marrin para, dmth nëse dikush pushohet nga puna për t’u kthyer në punë dhe numri i punëtorëve nuk duhet të zvogëlohet për tre muaj pas përdorimit të masës.

 

SSM gjithashtu kërkon në Rregulloren për listën e sëmundjeve në punë që do të konsiderohet si një sëmundje profesionale covid-19, jo vetëm për profesionistët e shëndetit, por edhe për punëtorët nga industritë e tjera dhe punonjësit në institucionet në vendet e punës ku kontakti dhe ekspozimi ndaj kësaj është i mundur. një virus

 

SSM thotë se ata presin ndihmë të ndryshme nga Qeveria përveç subvencionimit.

 

“Qeveria të ndërmarrë një angazhim më të madh për të siguruar investime të reja me origjinë vendase dhe të huaj dhe për të siguruar masa ekonomike për një rregullim më efikas të ndërmarrjeve. Ne gjithashtu kërkojmë nga Qeveria që të kujdeset për mbështetjen financiare dhe investimet që do të sigurohen për kompanitë që respektuan ligjet dhe marrëveshjet kolektive, që nuk kanë abuzuar me mbështetjen nga shteti dhe që nuk kanë punëtorë të pabazuar nga puna “– thonë nga SSM.

 

CCM si një sindikatë përfaqësuese e punëtorëve kërkon ndihmë financiare për kompanitë në të cilat ekziston një sindikatë në mënyrë që sindikata të jetë një kontrollues për zbatimin e masave që janë në interes të punëtorëve./ora24.tv