PRITSHMËRITË E MAQEDONISË SË VERIUT NGA PRESIDENCA PORTUGEZE

Politikë – Aktualisht presidencën e Bashkimit Evropian e ka marrë Portugalia, por ndryshe nga shtetet e tjera ky shtet nuk e ka në plan të parë zgjerimin e BE-së.

Edhe pse në shikim të parë duket se Portugalia nuk e ka prioritet Ballkanin Perëndimor, sistemi i BE-së nuk e lejon një përjashtim të tillë, sepse puna e Komisionerit për Zgjerim vazhdon të mbetet aktive për të gjetur zgjidhje për problemet me të cilat ballafaqohen shtetet kandidate.

Nga përvoja e deritanishme e BE-së, Portugalia do të ketë një bashkëpunim të ngushtë me Gjermaninë si paraardhëse dhe Slloveninë si pasardhëse. Këto dy shtete të fundit e dinë shumë mirë vlerën dhe rëndësinë e anëtarësimit të Ballkanit Perëndimor në BE, por edhe rrezikun nëse kjo rrugë nuk vazhdon më tutje, shkruan “Deutsche Welle”, përcjellë RTK

Zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane i Maqedonisë së Veriut, Nikolla Dimitrov, mendon se Portugalia do të jetë e interesuar t’i vazhdojë përpjekjet e Gjermanisë për idenë e zgjerimit të BE-së meqë Berlini mbetet i përkushtuar për këtë çështje. Bashkimi Evropian nuk mund t’ia lejojë vetes që viti 2021, të kalojë ashtu siç kaloi viti 2020, me dështim të zgjerimit, thotë Nikolla Dimitrov.

“Procesi i aderimit është vegël për evropianizim. Mirëpo, neve askush nuk po na i lidh duart për të punuar në evropianizimin, nëse nuk kemi më qasje në procesin e aderimit. Mendoj se sa më shumë që të punojmë në shtëpi, aq më i fortë do të jetë pozicioni ynë edhe në aspektin e fillimit të bisedimeve me Bashkimin Evropian”, shprehet Dimitrov.

Rruga e Maqedonisë së Veriut është shumë e vështirë. Shumë e ngushtë dhe shumë e pjerrët, procesi është në krizë, zgjerimi është në krizë, dhe mendoj se dështimi i Bashkimit Evropian në zbatimin e vendimit personal dërgoi sinjal negativ për një rajon që është i rrethuar gjeografikisht nga vendet anëtare të Bashkimit Evropian, thotë Dimitrov.

Zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane Nikolla Dimitrov njoftoi se bisedimet me Bullgarinë nuk do të vazhdohen deri në përfundimin e zgjedhjeve të 28 marsit.

“Një pjesë e forcave politike bullgare dëshirojnë që këtë çështje ta shfrytëzojnë në fushatë. Nuk mendoj se do të ndihmojmë nëse përfshihemi në këtë histori. Mendoj se është koha që të pushojmë pak nga ky problem dhe praktikisht nga Bullgaria. Është koha që ta investojmë energjinë dhe kohën e limituar që kemi, në rregullimin e oborrit tonë”, tha Dimitrov./ora24.tv/