Qeveria e Maqedonisë duhet ta mendojë edhe një herë raportin e UNESCO-s

MAQEDONI – Vërejtjet nga versioni draft i raportit të UNESCO-s, në të cilin rekomandohet që Ohri të përfshihet në Listën e Vendeve të Trashëgimisë Botërore të Rrezikuara, ende nuk kanë arritur në axhendën e Ilindenska BB. Këto ditë raporti do të vendoset në tryezë para ministrave. Tani për tani, nuk ka pasur asnjë diskutim nëse dhe kush do të marrë përgjegjësinë për kritikat në raport se nuk ka as dëgjim as vullnet për të zbatuar rekomandimet dhe për të mbrojtur rajonin. Ministri i Transportit Bochvarski, nga ana tjetër, thotë se tani për tani nuk ka plane për heqjen e kompetencave të kryetarëve të komunave të Ohrit dhe Strugës, të cilët “mbledhin supet” për problemin me ndërtimet pa leje në zonën e mbrojtjes së liqenit. Transmeton telma.com.mk

 

“KOMPETENCAT U PËRKASIN KOMUNAVE TË VETËQEVERISJEVE LOKALE. TANI PËR TANI NUK KEMI AUTORITET TË HYJMË NË KOMPETENCAT E KOMUNAVE DHE NUK DËSHIROJMË SEPSE TË GJITHË KEMI MBROJTUR SI SHOQËRI QË DUHET TË SHKOJMË DREJT DECENTRALIZIMIT NË VITIN 2005. – NE NUK DUAM VLERËSIME RETROGRADIKE SI SHTET DHE HYRJEN NË KOMPETENCAT E KOMUNAVE, DUKE PRIVUAR KOMPETENCAT E KOMUNAVE” – THA BOCHVARSKI.

 

Por brenda pak minutash ai mprehu retorikën e tij dhe i qortoi ato.

 

“NE DO TË VEPROJMË SIPAS REKOMANDIMEVE DHE DO TË SHIHNI SE ÇFARË DO TË THOTË TË VEPROSH NË BAZË TË REKOMANDIMEVE NË PERIUDHËN E ARDHSHME. NËSE DIKUSH NUK KA VULLNET PËR TË PUNUAR DHE ZGJIDHUR PROBLEMET QË I JANË DHËNË NË KOMPETENCAT E QYTETARËVE NË ZGJEDHJET E DREJTPËRDREJTA, ATËHERË UNË DO TË NDËRMARR TË GJITHA HAPAT E MUNDSHËM NË MËNYRË QË KY STATUS I RAJONIT TË OHRIT TË MOS RREZIKOHET.” – THA BOCHVARSKI.

 

Ministria e Transportit pranoi një raport mbi ndërtimet ilegale nga Ohri dhe Debarca, por ato nuk ishin përfunduar. Dhe Struga nuk u nënshtrua fare.

 

Kryetari i Ohrit, Konstantin Georgieski, tha dje në Top Tema se ai nuk ndjen përgjegjësi personale për raportin e keq të raportit të UNESCO-s për Ohrin. Ai tha se prishja e ndërtesave pa leje kërkon shumë para dhe kohë.

 

Përkundër vërejtjeve në raportin e UNESCO-s, Ramiz Merko nga Struga përsëriti për Telma se ai nuk sheh ndërtime të paligjshme në bregdetin e Strugës.

 

EPO, NE NUK KEMI NDËRTESA TË PALIGJSHME, NUK KEMI NDËRTESA TË FORTA, PËR TË THËNË TË PAKTËN, TË CILAT ME TË VËRTETË RREZIKOJNË OHRIN OSE RREZIKOJNË BREGUN E LIQENIT TË OHRIT,” THA MERKO.

 

Organizatat joqeveritare po kërkojnë përgjegjësi nga Kryeministri dhe Qeveria. “Fronti 21/42” joqeveritar sot madje i bëri thirrje Presidentit Pendarovski të ndërhyjë për të shpëtuar rajonin e UNESCO-s. Ata i kërkuan atij që personalisht të angazhohej për zbatimin e marrëveshjeve ndërkombëtare të ratifikuara nga vendi dhe që menjëherë ta vinte Ohrin nën mbrojtje të përkohshme./ora24.tv