Rumania fajtore për rënien e frekuencës në rrjetin elektrik evropian

Ndërprerja e energjisë në Evropë, e cila goditi të Premten pasdite dhe mund të kishte shkaktuar ndërprerje të mëdha të energjisë, ishte për shkak të një ndërprerje të energjisë në një pjesë të Rumanisë.njofton nezavise.mk

Sipas operatorit rumun Transelectrica, pjesa veriperëndimore e Rumanisë mbeti pa energji elektrike, në disa vende deri në një orë e gjysmë, ndërsa në pjesë të tjera të vendit voltazhi ra në 90 volt, shkruan portali rajonal i biznesit SEEbiz.

Shoqata Evropiane e Rrjetit të Energjisë (ENTSO-E) konfirmoi se frekuenca ra në 49,745 Hz të Premten. Përndryshe, kërkohet një frekuencë prej 50 Hz për funksionimin normal të rrjetit.

Operatorët evropianë të energjisë elektrike arritën të stabilizojnë rrjetin pas një ore.

Ekspertët austriakë kanë paralajmëruar prej kohësh se Evropa është në rrezik të një ndërprerjeje, pasi disa termocentrale në rrjetin evropian të energjisë, siç ishte rasti tani, po mbarojnë nga energjia, duke çuar në një mungesë të energjisë elektrike, e cila mund të çojë në reaksion zinxhir dhe rreziku i shembjes së të gjithë sistemit./ora24.tv