Sërbia do ti dhurojë Maqedonisë 8 mijë vaksina Pfizer !

Serbia do t’i japë Maqedonisë 8000 vaksina nga prodhuesi “Pfizer”. Detajet e dorëzimit do të bien dakord këto ditë. Presidenti serb Vuќi во në një bisedë telefonike me Kryeministrin ofroi vaksinat që do të dhuroheshin por Zaev këmbënguli që ato të paguhen çmimi Megjithëse Komisioni Evropian ka njoftuar miliarda doza për 92 vende me të ardhura të ulëta, ndihma mbetet në letër për momentin. Raporton telma.com.mk

 

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç i tha Kryeministrit Zaev me telefon këtë mëngjes se ata ishin të gatshëm të na bënin 8,000 vaksina nga prodhuesi Pfizer. Në ditët në vijim, dy ministrat e shëndetësisë, Venko Filipce dhe Zlatibor Loncar, do të bien dakord mbi detajet e procedurës së dorëzimit. këmbënguli që vaksinat të ishin një donacion por Zaev nuk e pranoi atë pas së cilës u ra dakord për të paguar çmimin e blerjes.

 

Klinika e Transfuziologjisë siguroi dy frigoriferë për ruajtjen e vaksinave. Deri në fund të muajit, tre të tjerë do të mbërrijnë.Në shkurt, vaksinat priten përmes sistemit Kovax, për të cilin është bërë një pagesë dhe është dhënë një garanci. Ministria e Shëndetësisë nuk ka informacion se sa vaksina do të marrë Maqedonia nga vendet që ofruan ndihmë, Bullgaria, Greqia, Polonia dhe Austria. Ata thonë se është një vendim i qeverive të tyre dhe vaksinat e ofruara mund të jenë donacione ose të paguhen nga fondi prej 70 milion eurosh që Komisioni Evropian ka siguruar për vendet në rajon. Por tani për tani, ndihma nga Komisioni Evropian mbetet vetëm në letër. Telma pyeti Komisionin Evropian ku ka ngecur solidariteti për rajonin, a kanë ata një plan për të shpërndarë 100 milion vaksina,

 

“KOMISIONI MIRATOI NJË PAKETË 70 MILION EURO MË VONË KËTË VIT PËR TË NDIHMUAR BALLKANIN PERËNDIMOR TË MBULOJË KOSTOT E AKSESIT TË HERSHËM NË VAKSINAT. DISKUTIMET NGA SHTETET ANËTARE JANË DUKE VAZHDUAR, ME KOMISIONIN QË KA NJË ROL LEHTËSUES. NË KËTË FAZË TË BISEDIMEVE, NE NUK JEMI NË GJENDJE TË HYJMË NË DETAJE”,THA KE.

 

Sasia totale e vaksinave përmes sistemit Kovax për vendin tonë është 833000 doza. Së pari do të vaksinohen punonjësit shëndetësorë dhe më pas të sëmurët kronikë dhe të rriturit./ora24.tv