Simovski: Regjistrimi duhet të pasqyrojë realitetin

Gjithmonë do të jenë të pakënaqur me çfarëdo risie që bëni, por statistikat nuk e bëjnë realitet, statistikat regjistrojnë realitetin. Jam i sigurt se shumë nuk do të pëlqejnë rezultatet e regjistrimit, por nuk jam i interesuar, thotë drejtori i Zyrës Shtetërore të Statistikave Apostol Simovski. raporton evropa e lire 

Z. Simovski, si po shkojnë përgatitjet për regjistrimin dhe a do të kemi një operacion të kryer me sukses statistikor në gati 19 vjet?

Do të filloj duke iu përgjigjur pyetjes së fundit. Ne duhet ta kryejmë këtë operacion siç duhet, është shumë e rëndësishme të theksohet, nga shumë aspekte. Së pari, ky vend ka nevojë, është i nevojshëm, i domosdoshëm, tepër i nevojshëm të gjitha këto informacione në lidhje me regjistrimin dhe ne duhet ta përmbushim atë detyrim. Gjëja e dytë është që si një institucion që dështoi në 2011 dhe nuk arriti të kryejë një regjistrim, për të rifituar reputacionin tonë. Të tregosh se ishte një moment, nuk është diçka që është një praktikë në institucion, se ne kthehemi në atë që është për të mbajtur vendin e duhur që meritojmë në shoqëri si institucion. Në fund të fundit, për të përfunduar të gjitha detyrimet tona si vend, ne jemi një anëtar kandidat, ne duam të shkojmë në Evropë, kemi detyrime, kapitulli i statistikave është një nga kapitujt, ne kemi një kapitull të veçantë që është në grupin e parë, kështu që rëndësia e këtij kapitulli është jashtëzakonisht e lartë, kështu që është vendosur në atë grup dhe standardi i parë, përparësia jonë e parë është të kryejmë një regjistrim. Pavarësisht se si e shtrojmë pyetjen, ne duhet ta kryejmë këtë regjistrim dhe atë që është pranë nesh do të kryejmë, përgatitjet po vazhdojnë dhe çfarë lidhet me aktivitetin tonë përgatitjet po shkojnë pa ndonjë problem sipas programit, kohën që jemi ju e keni ngritur atë si një institucion, dhe deri më tani nuk kemi asnjë problem.

Ndryshimet e opozitës nuk u pranuan dhe VMRO-DPMNE njoftoi se nuk do të njohë rezultatet e regjistrimit nëse vërejtjet e tyre nuk merren parasysh. Si i komentoni këto njoftime dhe sipas mendimit tuaj, cili është thelbi dhe qëllimi i propozimit të tyre për të marrë shtypje?

Vërejtja më e fundit dhe më e madhe ishte në lidhje me marrjen e gjurmëve të gishtave të atyre që do të numërohen. Së pari, për mendimin tim, këtu janë katër pika që janë shumë të rëndësishme dhe për shkak të të cilave një kërkesë e tillë nuk mund të pranohet. Së pari është momenti ligjor, kështu që ne kemi Ligjin për Statistikat Ligjore, kemi Ligjin për Mbrojtjen e të Dhënave Personale dhe kemi Ligjin për Policinë, këto tre ligje ofrojnë një mundësi nëse një gjë e tillë mund të zbatohet ose jo dhe të tre ligjet thonë se nuk mundet. Pse I vetmi institucion i autorizuar për të mbledhur gjurmë gishtash dhe për ta përdorur atë është Ministria e Brendshme, dhe ky është një segment i Ministrisë së Brendshme, unë mendoj se është Zyra ku ne ofrojmë të dhëna kur lëshojmë letërnjoftime dhe pasaporta. Dhe segmenti tjetër që mund t’i përdorë, edhe këta nuk mund t’i përdorin dhe ato janë të dhëna të klasifikuara në mënyrë rigoroze që mund t’i përdorin ato me rregullore të veçanta, aprovime, mbi baza personale që mund t’i përdorë ato. Ne si institucion nuk kemi të drejtë t’i përdorim ato të dhëna. Ne si institucion, në përputhje me Ligjin për Statistikat e Shtetit dhe Ligjin për Mbrojtjen e të Dhënave Personale nuk duhet t’i japim të dhënat nga ndonjë vëzhgim statistikor në një institucion tjetër, kështu që ato mund të përdoren vetëm për qëllime statistikore, nuk mund t’ia jap Ministrisë së Brendshme kontrolloni këto për mua tani nëse kjo gjurmë gishtash është tek personi që është regjistruar. Edhe nëse dua, nuk mundem, kjo është pjesa ligjore. Gjëja e dytë ka të bëjë me pjesën teknike, kemi persona, njësi regjistrimi që nuk kanë gjurmë gishtash në Ministrinë e Brendshme. Këtu janë njerëzit e parë që janë jashtë vendit, nuk mund të japin, nuk mund të lënë fizikisht një shenjë. Ne kemi të mitur që nuk kanë dokumente personale, jo të gjithë fëmijët kanë pasaporta, dhe ju mund të merrni letërnjoftime pas 16 vjetësh, dhe së treti, kemi të huaj që janë pjesë e regjistrimit dhe nuk kanë gjurmë gishtash në Ministrinë e Brendshme. Dhe tani shtrohet pyetja nëse disa do të jenë të privilegjuar të mos lënë gjurmë, dhe disa të diskriminuar të largohen. Dhe së fundmi, përbërësi i katërt është se ne tashmë kemi përgatitur një aplikim për regjistrim. Akoma, nëse instalojmë një gjurmë gishtash, do të më duhet të paktën edhe një vit për të punuar në atë aplikacion, në mënyrë që gjurmët e gishtave të futen në skemën e atij aplikacioni, gjë që nuk kam asnjë mundësi që ta lejoj.

Si do të kryhet regjistrimi në një pandemi? A keni frikë se njerëzit nuk do të hapin dyert e shtëpive të tyre para regjistruesve dhe se nuk do të japë numra realë më vonë?

Kam shumë frikë. Shpresoj që kjo prirje që kemi për momentin të vazhdojë. Në këto dy javë do të shohim efektet e Vitit të Ri dhe Krishtlindjeve në lëvizjen e numrit të pacientëve, por nuk pres që në pranverë të ketë rritje, sepse në fund të fundit ndryshojnë kushtet e motit, ne tashmë po dalim si popullsi, jo të mbyllen në shtëpi. Sidoqoftë, përgatitjet tona bazohen në atë se si ishin dy-tre javë më parë, kur kishim kulmin më të madh dhe kur kishim një mijë e gjysmë të sëmurë në ditë, kështu që përgatitjet tona i bëjmë në atë mënyrë. Të gjithë pjesëmarrësit në regjistrim do të kenë zbatimin absolutisht të rreptë, më të rreptë të masave të përshkruara nga Komisioni, por edhe më të rreptë se kaq, kështu që të gjithë duhet të mbajnë një maskë,

Ju përmendët që ne tashmë kishim një përpjekje të dështuar të regjistrimit në vitin 2011, kur, siç thatë, institucioni dështoi. A prisni që numrat e strukturave të caktuara politike në vend të sfidohen në varësi të rezultateve të regjistrimit?

Unë e di një gjë, se gjithmonë do të ketë njerëz të pakënaqur, pavarësisht se çfarë regjistrimi bëni. Pra, nëse ekspertët më të njohur botërorë vijnë për të kryer një regjistrim, edhe nëse ne i mbledhim ata si regjistrues nga e gjithë bota, do të jetë dikush që nuk do t’i pëlqente ata. Personalisht, nuk do të më pëlqejnë të dhënat e regjistrimit, sepse e di që do të kemi një vrimë të madhe të zezë të atyre që emigruan nga vendi, por nuk i kemi regjistruar me regjistrimet aktuale, kështu që do të jemi larg rritjes së popullsisë ose çfarëdo qoftë, kështu që unë do të jem i pari që do të jem i pakënaqur me të dhënat, por kjo nuk do të thotë që nuk do t’i pranoj. Ne duhet të shohim, të hapim sytë, të pranojmë realitetin tonë ashtu siç është. Statistikat nuk e bëjnë realitet, statistikat regjistrojnë realitet, ky është detyrimi ynë dhe ne duhet ta bëjmë atë. Jam i sigurt se shumë nuk do të pëlqejnë rezultatet e regjistrimit, por mua nuk më intereson, por fjalë për fjalë nuk më intereson nëse dikush, dhe posaçërisht subjektet politike, i pëlqejnë të dhënat. Gjëja e rëndësishme është të sigurojmë një themel të shëndoshë për ata që janë këtu dhe ata që duhet të planifikojnë zhvillimin e këtij vendi në një drejtim pozitiv, të mirë për të pasur një themel të mirë, regjistrimi duhet ta mundësojë atë./ora24.tv

Viden e intervistës ndiqeni në linkun :

https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8—%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8/31047643.html