Studimi/ Inteligjenca Artificiale mund të krijojë kujtime të rreme për ne

Sipas një studimi të fundit , pothuajse gjysma e pjesëmarrësve të cilëve iu shfaqën ribërjet e filmave imagjinar i kujtuan ato si të vërteta, shkruan “Euronews” .

Videot Deepfake janë video të ndryshuara në mënyrë dixhitale që mund të zëvendësojnë zërin ose fytyrën e një personi me zërin e një personi tjetër. Ka shumë shqetësime se këto video bindëse, të rreme mund të përdoren për të përhapur dezinformata.

Një ekip studiuesish vendosi të përqëndrohet në mënyrën se si këto falsifikime mund të ndikojnë në një komponent kyç të trurit të njeriut, kujtesën.

Ekipi, i udhëhequr nga Gillian Murphy nga University College Cork në Irlandë, anketoi më shumë se 400 njerëz pasi u tregoi atyre video të teknologjisë së rreme nga filma me aktorë të ndryshëm. Një klip i tillë fals shfaqte Will Smith, i cili luajti si Neo në The Matrix, në vend të Keanu Reeves, i cili në fakt luajti në film.

Më pas, pjesëmarrësit shikuan klipe të ribërjeve aktuale të filmave. Ndërkohë, disa të anketuarve iu dhanë edhe përshkrime tekstuale të ribërjeve inekzistente.

Studimi zbuloi se rreth 49 për qind e pjesëmarrësve besonin se xhirimi i rremë ishte në të vërtetë i vërtetë, ku shumë prej tyre “e kujtonin xhirimin e rremë si më të mirë se filmi origjinal”.

“Shqetësimet e përbashkëta të ekipit ishin mosrespektimi i integritetit artistik, prishja e përvojës së përbashkët sociale të filmave dhe shqetësimi me kontrollin dhe opsionet që kjo teknologji do të lejonte,” thanë studiuesit.

Megjithatë, studimi i fundit thekson se rezultatet e klipeve që përdorin teknologjinë “deepfake” nuk janë shumë të ndryshme nga rezultatet e marra nga metodat e tjera të përhapjes së dezinformatave, siç janë tekstet e rreme.