Uji për pije në Tetovë është i sigurt

Uji i pijshëm në Tetovë është i sigurt dhe i sigurt për t’u përdorur, sipas Qendrës për Shëndet Publik. Analizat mikrobiologjike janë negative. transmeton tv21.tv

“Uji i pijshëm u kthye në kthjelltësinë e zakonshme me njësi matëse 0,4 dhe 0,5 NTU për turbullira, dhe analizat mikrobiologjike që priteshin nga e hëna janë negative. Analizat mikrobiologjike treguan se nuk kishte prani të baktereve. Të hënën, kur u konstatua turbullira, kishte klor mbetje dhe nëse kishte baktere, klori reagoi. Turbullira është një tregues se diçka e keqe mund të ndodhë dhe kjo është arsyeja pse u rekomandua të mos pinte”, tha sot Dr. Ratko Davidovski, specialist në higjienën dhe ekologjinë shëndetësore

 

Analizat janë nga mostrat e marra nga çezmat e lidhura me sistemin e vjetër të furnizimit me ujë. Sistemi i ri, i cili gjithashtu ka një stacion filtri, ka sensorë që, kur përcaktojnë turbullirën, ndërpresin rrjedhën e ujit në rrjetin e furnizimit me ujë.

“Kishte një fluks vetëm 150 litra në sistem, kështu që gjithçka u ngjit në 310 dhe dje ra në 270 litra ujë në sekondë, sot në 250 litra. Reshjet e shiut në malet pranë burimeve janë arsyeja”, thotë Dr. Davidoski.

Deri më sot, rekomandimet ishin që të mos përdoret uji për të pirë nëse nuk zihet. Për shkak të turbullirës, ​​ai arriti një lartësi prej 11.1 njësive NTU për turbullinë./ora24.tv