Ulet numri i udhëtarëve nga aeroportet e vendit për 71%

MAQEDONI – Aeroporti Ndërkombëtar i Shkupit dhe Aeroporti i Shën Palit Apostull në Ohër i dhanë fund pandemisë vitin e kaluar me 782,876 pasagjerë për shkak të kovidit, 71% më pak se në 2019. Një nga opsionet për tejkalimin e situatës është mundësimi i testimit sistematik të udhëtarëve në aeroporte, i cili u iniciua nga qeveria, operatori i aeroportit. transmeton nezavisen.mk

-Për shkak të vendimeve të qeverive në lidhje me KOVID-19 dhe kufizimeve të udhëtimit nëpër botë, 2020 ishte një vit shumë i vështirë për aviacionin, dhe rrjedhimisht për TAV Maqedoni. Aeroportet e Shkupit dhe Ohrit ishin të mbyllura për trafikun e pasagjerëve për 3.5 muaj – nga mesi i marsit 2020 deri më 1 korrik 2020. Pas rihapjes, ne u përballëm me një ndalim të udhëtimit në BE / Shengen për qytetarët maqedonas. Kjo rezultoi në një zvogëlim të numrit të udhëtarëve me 71 përqind për tërë vitin 2020 (janar-dhjetor 2020) ose nga 2,677,618 pasagjerë në dy aeroportet e Maqedonisë në vitin 2019, ne e përfunduam vitin 2020 me gjithsej 782.876 pasagjerë, tha TAV Maqedoni për MIA , koncesioner i aeroporteve në vend.

Pengesa më e madhe për rimëkëmbjen e trafikut ajror maqedonas është ndalimi i udhëtimit për shkak të KOVID-19 të futur nga vendet e BE / Shengen për mbajtësit e pasaportës maqedonase. Derisa të hiqen ato kufizime dhe njerëzit të fillojnë të udhëtojnë lirshëm për arsye turistike siç bënë më parë, thonë nga TAV Maqedoni, ne do të përballemi me vështirësi.

-Një nga opsionet për tejkalimin e kësaj situate është iniciativa që ne i propozuam Qeverisë së Republikës së Maqedonisë Veriore – testimi sistematik për KOVID-19 në aeroportet në Shkup dhe Ohër, i cili nëse pranohet nga BE, duhet të lejojë hyrjen falas të qytetarëve të Maqedonisë në vendet e BE-së ku është përqendruar mbi 77 përqind e trafikut ajror maqedonas, sipas TAV Maqedoni.

Gjatë kësaj pandemie, ata shpjegojnë, linjat ajrore ndryshojnë shpejt dhe vazhdimisht oraret e fluturimeve. Ata po njoftojnë një fluturim, por mund ta anulojnë atë më vonë, në varësi të rregullave qeveritare të udhëtimit të paraqitura për shkak të KOVID-19.

Nga Aeroporti Ndërkombëtar i Shkupit ekzistojnë 20 linja ajrore të rregullta drejt destinacioneve: Beogradi, Zagrebi, Stambolli, Vjena, Cyrihu, Kievi, Berlini, Bazeli, Këlni, Dortmundi, Eindhoven, Friedrichshafen, Mynihu (Memmingen), Gothenburg, Hamburg, Hamburg, Hamburg , Bruksel dhe Stokholm.

Destinacione të tjera, të tilla si Paris, Nuremberg, Baden-Baden, Turku, Kopenhagë, ishin operacionale në kohë të caktuara dhe tani janë në pauzë derisa të rifillojnë linjat ajrore. Linjat ajrore vijuese fluturojnë nga Aeroporti i Shkupit: Turkish Airlines, Wizz Air, Austrian Airlines, Air Serbia, Croatia Airlines, Windows Airlines, Edelweiss dhe Cher Airlines.

Nga aeroporti në Ohër, sipas orarit të fluturimeve dimërore, tani ka fluturime në tre destinacione – Bazel, Dortmund dhe Cyrih, në të cilat fluturojnë Wizz Air dhe Cher Airlines.

TAV Maqedoni shpreson që me orarin e fluturimeve verore në 2021, i cili fillon në fund të marsit, disa nga destinacionet e tjera nga Shkupi dhe Ohri, të cilat u ndërprenë nga fillimi i krizës së kovidit, do të rikthehen.

Para krizës, operatori i aeroportit njoftoi investime shtesë në aeroportet në Shkup dhe Ohër. Projektet speciale të dakorduara të përcaktuara nga Qeveria, siç thonë ata nga TAV Maqedoni, janë pika prioritare. Ato do të realizohen në përputhje me projektet përkatëse të aeroportit. Nga aspekti kohor, informojnë ata, realizimi i tyre do të jetë në përputhje me rimëkëmbjen e trafikut ajror nga KOVID-19./ora24.tv