Vaksina anti-covid19, çfarë duhet të dijmë para se ta marrim ?

SHËNDETSI – Vaksinat kundër koronavirusit të ri që shkakton sëmundjen covid-19 janë të parat që prodhohen duke përdorur një platformë mARN. Këto vaksina janë shumë efektive, por ato janë gjithashtu “reaktogene”, që do të thotë se ka të ngjarë të shkaktojnë një përgjigje imune të theksuar. raporton slobodenpecat.mk

Këtu janë këshillat e epidemiologut William Moss, drejtori ekzekutiv i Qendrës Ndërkombëtare për Vaksinat.

Për të gjetur se cilat efekte anësore mund të priten pas vaksinimit kundër covid-19, njohuritë e ekspertëve në faqen e internetit të Insights Expert të Shkollës së Shëndetit Publik të Universitetit Johns Hopkins adresojnë adresën vijuese: epidemiologu dhe drejtori ekzekutiv i Qendrës Ndërkombëtare për Hyrjen në Vaksinat, William Moss, i cili shpjegon se çfarë duhet të dini para dhe pas vaksinimit.

Cilat efekte anësore duhet të priten nga vaksinat?

Efektet anësore mund të ndryshojnë në varësi të llojit të vaksinës. Ne dimë më së shumti për efektet anësore pas vaksinimit me vaksinat Pfizer dhe Moderna. Efekti anësor më i zakonshëm është dhimbja në vendin e injeksionit. Efektet e tjera anësore përfshijnë lodhje, dhimbje koke, dhimbje muskulore, ftohje, dhimbje të kyçeve dhe ndonjëherë ethe.

– Zakonisht ndërmjet 24 dhe 48 orë, sigurisht jo më shumë se disa ditë.

Duke qenë se vaksina vjen në dy doza, a do të ndihen të njëjtat efekte anësore pas secilës dozë?

– Studimet e mëparshme kanë treguar se efektet anësore janë më të zakonshme pas marrjes së dozës së dytë.

A ndryshojnë efektet anësore në varësi të prodhuesit të vaksinës?

– Efektet anësore janë të ngjashme pas vaksinimit me vaksinat e ARN-së të “Pfizer” dhe “Moderna”, por mund të ndryshojnë nga llojet e tjera të vaksinave.

Pse këto vaksina duket se kanë efekte anësore më të dukshme sesa vaksinat e gripit?

Këto efekte anësore janë tipike të inflamacionit të shkaktuar nga vaksina dhe janë një shenjë e përgjigjes imune të trupit ndaj vaksinës. Disa vaksina janë reaktogjene – një term i përdorur për të përshkruar këto lloje të efekteve anësore – dhe disa njerëz kanë reagime më serioze se të tjerët. Efektet anësore të vaksinës covid-19 janë të ngjashme me ato që janë parë pas vaksinës së herpesit.

A mund të jenë efektet anësore më të theksuara tek njerëzit që janë në rrezik më të lartë të sëmundjes së rëndë, te të moshuarit, sëmundjet bashkëshoqëruese…?

– Jo Në provat e vaksinave, efektet anësore ishin në të vërtetë më të rralla dhe më pak të rënda në të rriturit më të vjetër se 55 vjet.

A kanë fëmijët efekte anësore nga vaksina Covid-19?

– Fëmijët nën 12 vjeç nuk kanë marrë ende vaksina në provat klinike, kështu që akoma nuk i dimë.

Si ta dimë nëse ajo që po na ndodh pas vaksinimit është normale ose duhet të telefonojmë një mjek?

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) këshillojnë që të shihni mjekun tuaj nëse skuqja ose ndjeshmëria në vendin e vaksinës rritet pas 24 orësh, nëse efektet anësore ju shqetësojnë, ose nëse nuk duket se zhduken. as pas disa ditësh.

A mund ta marrim koronavirusin midis dy dozave?

– Po! Prandaj është e rëndësishme të vazhdoni të vishni një maskë mbrojtëse, të ruani një distancë të arsyeshme nga njerëzit e tjerë dhe të lani duart rregullisht dhe tërësisht.
Doza e parë nuk do të sigurojë mbrojtje të plotë dhe do të jetë rreth shtatë ditë pas dozës së dytë para se të arrini një nivel të plotë mbrojtës të imunitetit, i cili zhvillohet në rreth 95% të marrësve të vaksinës. Nëse më parë keni qenë i ekspozuar ndaj virusit SARS-CoV-2, mund të zhvilloni kovidium-19.

Si e dini nëse është një efekt anësor ose një infeksion i mundshëm?

Efektet anësore të vaksinës zakonisht fillojnë brenda 12 deri në 24 orë pas vaksinimit, por mund të jetë e vështirë të ndahen nëse infektoheni midis dozave të vaksinës. Nëse përjetoni efekte anësore që zgjasin më shumë se 48 orë, këshillohuni me mjekun tuaj – këshillon Moss./ora24.tv