Venko Filipçe: Reagum në kohë me porositjen e vaksinave, vendet tjera kanë hasur probleme

MAQEDONI E VERIUT – Janë siguruar dy frigoriferë për ruajtjen e vaksinave kundër covid-19 dhe është bërë një plan vaksinimi, i cili, sipas Ministrit të Shëndetësisë Venko Filipce, do të fillojë në shkurt. Ministria e Shëndetësisë njoftoi se disa prej frigoriferëve në të cilët duhet të ruhen vaksinat “Pfizer” kanë mbërritur. Muajin tjetër, 5,850 doza do të mbërrijnë nga Pfizer, të siguruara përmes negociatave të drejtpërdrejta, dhe 17,500 në Mars dhe Prill. Vendi gjithashtu duhet të marrë vaksina përmes sistemit Kovacs, dmth 833,000 doza, dhe Filipce thotë se dozat e para do të mbërrijnë muajin tjetër, pagesa u bë dhe u dha një garanci e përshtatshme. transmeton sdk.mk 

Megjithëse Maqedonia është ndër të paktat vende në Evropë ku vaksinimi ende nuk ka filluar, Filipce beson se përmes të gjithë mekanizmave ajo ka reaguar dhe komunikuar në kohën e duhur. Nga vendet fqinje jo-anëtare të BE-së, vaksinimi kundër covid-19 tashmë po ndodh në Serbi dhe Shqipëri.

“Ne e shohim se kjo është një çështje që është në një farë mënyre problematike për të gjitha vendet në Evropë. Të gjitha vendet dhe Bashkimi Evropian morën shumë më pak sesa ishte planifikuar. Kjo është arsyeja pse mekanizmi i tretë i solidaritetit është disi i vonuar, sepse ata nuk kanë mundësi të ndajnë një shumë të caktuar tani në këtë fazë. Prandaj, ata njoftuan se do të ndodhë në muajt e ardhshëm pas marsit. Si ilustrim, nga 230 mijë doza të shpallura në fillim të vitit, Austria mori 23 mijë. “Që do të thotë se vetë kompania Pfizer, e cila aktualisht është e vetmja që ka një vaksinë të miratuar nga dy organet më të mëdha rregullatore për kontrollin e ilaçeve, ka një sfidë për të rritur kapacitetin e saj,” tha Filipce.

Plani i vaksinimit është përgatitur në Ministrinë e Shëndetësisë dhe qendrat shëndetësore dhe Qendrat e Shëndetit Publik në të gjithë vendin janë plotësisht të gatshëm për të marrë përsipër dhe aplikuar vaksinat. Grupi i parë përfshin profesionistë të shëndetit të cilët punojnë me pacientë të durueshëm, punonjës të laboratorëve diagnostikues, protezat e shtëpive për personat me aftësi të kufizuara dhe të moshuarit në grupmoshën mbi 70 vjeç të cilët kanë sëmundje bashkëshoqëruese. Në grupin e dytë janë profesionistët e tjerë të shëndetit, punonjësit në infrastrukturën kritike – mësuesit, punonjësit në kopshte, gazetarët dhe natyrisht pacientët nga grupmoshat e tjera që kanë sëmundje kronike./ora24.tv