VIDEO/Anija e NASA-s nxori mbi 1000 ton gur nga një asteroid

Shkencëtarët konfirmojnë se metoda e ndikimit të DART mund të përdoret për të mbrojtur Tokën nga asteroidët që vrasin planetin.

Vitin e kaluar, anija kozmike DART e NASA-s përfundoi me sukses misionin e saj: Përplasja me një asteroid të quajtur Dimorphos për të parë nëse ishte e mundur të ndryshonte trajektoren e ndonjë shkëmbi hapësinor që mund të vrasë planetin.

Shkencëtarët nga ekipi DART kanë analizuar të dhënat e mbledhura nga misioni që atëherë, dhe tani ata kanë publikuar pesë punime në Nature që shpjegojnë detajet e rezultateve të DART.

Ata gjithashtu kanë vendosur që, po, metoda mund të përdoret për të mbrojtur Tokën nëse ndonjëherë një asteroid mjaft i madh për të na vrarë të gjithëve na shkon drejt rrugës.

Me sa duket, një nga panelet diellore të DART goditi Dimosphos së pari përpara se trupi i tij të përplasej plotësisht me shkëmbin me shpejtësi 6 km në sekondë (3.7 milje në sekondë), shkruan Engadget.

Sipas studimeve, përplasja kishte arritur të nxirrte 1 milion kilogramë ose 1100 ton shkëmb nga Dimorphos.