Vitanov: Pa gjyqsor të pavarur, asnjë budalla nuk do investojë në Maqedoni

Sipas analistit ekonomik Zoran Vitanov, qeveria e SDSM dhe Zaev nuk ka as politikë personeli dhe as vullnet politik për të tërhequr investime të huaja. Së pari dhe më e rëndësishmja, shteti duhet të jetë i gatshëm të tërheqë investime të huaja, dhe kjo qeveri, që kur erdhi në pushtet, nuk është përqendruar aspak te investimet e huaja. raporton kurir.mk 

Përshtypja ime personale është se kjo qeveri nuk është e interesuar për interesat ekonomike kombëtare të Maqedonisë. Kjo qeveri ka një axhendë tjetër, dhe ajo është që të bëjë interesin e vendeve fqinje nga një aspekt politik, dhe jo nga ai ekonomik. Kjo arsyeja e parë. Arsyeja e dytë është që ju duhet të keni ekspertizë. Le të shohim kush janë ata njerëz që duhet të tërheqin investime të huaja me emër dhe emër. Personi përgjegjës, këshilltari i Kryeministrit Zaev për tërheqjen e investimeve të huaja është Ljube Boskovski. A do ta vendoste Ljube Boskovski, nëse keni një kompani private, në atë vend për të tërhequr partnerë të huaj. A e shihni kompetencën në të? Personi numër dy është Artan Grubi. Kur Artan Grubi vjen tek unë, emri dhe mbiemri i tij lidhen me Kamboxhian. Kamboxhia ishte një nga vendet më katastrofike në botë kur njerëz si Artan Grubi ishin në pushtet.

Ai tani është në Kamboxhia, vazhdoi ai, duke thënë mos u bëj si Maqedonia. Kjo do të thotë që kjo qeveri nuk ka as politikë personeli dhe as vullnet politik.

Dhe nuk duhet të mashtrohemi. Këtu është një fakt tjetër. Unë kritikova shumë qeverinë e mëparshme për ekonominë e saj, sepse ajo ishte tepër e përfshirë në një ekonomi “të dyshimtë”. Nuk do ta quaja të zezë, do ta quaja gri. Sidoqoftë, nga dhjetë ndërmarrjet eksportuese në Republikën e Maqedonisë në vitin 2020, tetë janë nga investimet e huaja të tërhequra nga qeveria e mëparshme. Shifrat nuk qëndrojnë kurrë në ekonomi. Ne nuk kemi investime të huaja sepse nikoqirët e huaj që janë të gatshëm të investojnë paratë e tyre, shohin se ata investojnë në pastrehë. Dhe së fundmi ambienti. Në kushtet e mungesës së gjyqësorit, jo të gjyqësorit të korruptuar, por të mungesës së gjyqësorit, i cili budalla do t’i investojë paratë e tij këtu, Vitanov është vendimtar./ora24.tv