Vitin që lamë pas eksporti ra me 10 %

EKONOMI – Eksportet e mallrave nga vendi nga janari në nëntor të vitit të kaluar u ulën me 9.9 përqind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, sipas Zyrës Shtetërore të Statistikave.raporton vecer.press

 

Vlera totale e eksporteve të mallrave nga vendi në periudhën janar – nëntor 2020 arriti në 5,970,157,000 dollarë amerikanë, vlera e mallrave të importuar në të njëjtën periudhë arriti në 7,744,550,000 dollarë amerikanë, që është 9.7 përqind më pak krahasuar me të njëjtën periudha e vitit të kaluar Deficiti tregtar në periudhën janar – nëntor 2020 arriti në 1,774,394,000 dollarë.

 

Mbulimi i importeve me eksporte në periudhën janar-nëntor të vitit të kaluar ishte 76.9 përqind.

Tregtia e produkteve tregon se pjesa më e madhe në eksport janë katalizatorët e transportuesve me metale të çmuar ose përbërësit e tyre, grupe të përçuesve të ndezjes dhe të ngjashme, për automjete, aeroplanë ose anije, pjesë të sediljes dhe ferronikel. Importet më të zakonshme janë platin dhe lidhjet e platinës, të papërpunuara ose në formë pluhuri, vajra vajrash dhe vajra të përftuar nga minerale bituminoze, produkte të mbështjellë të rrafshët prej hekuri ose çeliku aliazhi, metale jo platin ose pa veshje dhe metale të tjera të grupit platin dhe lidhjet e tyre, të papërpunuara ose në kallëpe në pluhur.

 

 

Në periudhën janar – nëntor 2020, sipas vëllimit të përgjithshëm të tregtisë së jashtme, vendi ynë tregtonte më së shumti me Gjermaninë, Britaninë e Madhe, Serbinë, Kinën dhe Greqinë./ora24.tv