Vlera e rubla ruse ndaj dollarit amerikan nënvlerësohet ndjeshëm, sipas ekspertëve të The Economist

RUSI – Vlera e rubla ruse ndaj dollarit amerikan është nënvlerësuar ndjeshëm, thonë ekspertët nga revista The Economist, duke e mbështetur qëndrimin e tyre në një version të rishikuar të indeksit Big Mac. njofton mk.rbth.com

Indeksi Big Mac bazohet në supozimin se të njëjtat produkte duhet të kushtojnë njësoj në të gjitha vendet e botës, dhe nëse nuk është kështu, përfundimi është se kursi i këmbimit të monedhës vendase nënvlerësohet ose mbivlerësohet.

Për momentin, big mac i zakonshëm në Shtetet e Bashkuara kushton mesatarisht 5.66 dollarë, ndërsa në Rusi kushton 135 rubla. Që burger të kushtojë njësoj në të dy vendet, vlera e dollarit duhet të jetë 23,85 rubla, ndërsa në realitet është tre herë më e lartë.

Kjo do të thotë që kursi i këmbimit rubla është 68 për qind më i ulët se ai real, sepse një mak i madh në Rusi kushton 1.81 dollarë, jo 5.66 dollarë (revista vlerëson dollarin në 74.63 rubla, ndërsa kursi zyrtar i këmbimit të Bankës Qendrore të RF ishte rreth 74.27 rubla),  shkruan  gazeta “Rossiyskaya Gazeta”./ora24.tv